Kai iš turgaus parsinešiau mėlynių, žinojau, kad virsiu mėlynėmis įdarytus virtinukus (vaikystės klasika!), kitas sumaišysiu su braškėmis ir avietėmis, o likusias suvalgysim su pienu arba išvirsiu košę. Su pienu nesuvalgėm, tai uogas ištiko košės likimas. Ir – o, stebukle! – mane stovinčią prie viryklės ir maišančią košę, kad neprisviltų, pasivijo vaikystės kvapas. Tas iš močiutės virtuvės, kai 4 padaužoms virdavo košę su uogomis, kurių pririnkti į mišką prie Dubysos važiuodavo anksti ryte, kol dar miegodavom. Tas, apie kurį pati buvau visiškai pamiršusi..⠀
⠀
Močiutė mus paliko prieš 4 savaites. Nežinau, ar kada galėsiu sudėti į žodžius tą keistą tuštumos jausmą, kurį paliko paskutinis atsisveikinimas. Bet ne dėl to, kad buvome labai artimos. Atvirkščiai. Nutolęs mūsų santykis tik įgavo realų pavidalą. Ir tuštuma tapo tikra. Tuštuma, kuri mus ištiko jau prieš kokius 18 metų, nes per tiek laiko matėmės gal 4 ar 5 kartus. Tuštumos, kad neturėjau senelių, kad viena močiutė paliko mus labai anksti, kai man tebuvo 6, o su kita – artimo santykio taip niekada nesukūrėme. Tiesa, buvo laikas, kai leisdavome vasaras pas močiutę, atrodo lyg ir buvome skaniai pavalgydinti, tinginiaudavome sode, kol kepdavo blynus, o mums tereikdavo priskinti ir nuplauti braškes ar vyšnias, kasvakar turkšdavomės prūde ar upėje, laukinėdavom po pievas prie sodų, o pusryčius visiems 4 močiutė gamindavo skirtingus. Atrodo, rojus žemėje, bet viskas kažkaip nesusiklostė. ⠀
⠀
Tik pusryčių košė, kvepianti mėlynėmis, man priminė tuos nerūpestingus vasaros rytus, kai prikimšus pilvus iki sotumo, močiutė išleisdavo mus tekinus į parduotuvę pirkti skaniausių pasaulyje “Eskimo” ledų. Nušluosčiau skruostu nuriedėjusią ašarą ir pagalvojau, kad esu laiminga ir su tiek prisiminimų, kiek jų teturiu. ⠀
Avižinė košė su mėlynėmis
100 ml avižinių dribsnių⠀
200 ml pieno, paprasto arba augalinio*⠀
100 ml mėlynių⠀
1 šaukštas klevų sirupo⠀
1 šaukštas kokosų aliejaus arba sviesto*⠀
⠀
Puode sumaišykite avižinius dribsnius, uogas ir užpilkite pienu. Kai užvirs, kaitrą sumažinkite. Dažnai pamaišykite šaukštu ir lengvai patraiškykite uogas. Kai košė bus norimos konsistencijos, įmaišykite kokosų aliejų ir klevų sirupą. Skanaus!
*Jei naudosite augalinį pieną ir kokosų aliejų, košė bus veganiška.
Parašykite komentarą