Šiandien ryte trumpam nubėgau į turgų. Šviežių uogų pusryčių blynams. Tokiu metu laiku nuo uogų gausos ir įvairovės sukasi galva. Ir norisi visko! Į krepšį nukeliavo ryte surinktos lietuviškos avietės (kurias Leonas įsigudrino valgyti nuo visų 5 pirštų), braškės ir miško mėlynės. Gaila, neradau žemuogių, nes jų tik ir tetrūko į lietuviškos vasaros mix’ą. Dar ryšulėlį mėtų ir parlėkiau namo kepti blynus.⠀
⠀
Nebijau būti nepopuliari, bet mano galva, kad bet koks termiškas šviežių uogų apdorojimas yra uogų gadinimas. Visokie pyragai, galetės, keksiukai, uogienės ir pan, yra tiesiog gero dalyko išniekinimas. Nes tik labai mažai dalykų yra skanesni, nei raudonšonės saldžios ir sultingos braškės ar sauja žemuogių. Ar trešnių, kurių stangri oda slepia tamsias ir saldžias sultis. Bet čia man taip. Yra kam patinka. Aš kartais iškepu irgi kokį kepinį su uogomis, bet labiau dėl to, kad nebesuvalgom arba būna kokia proga. Tiesa, abu atvejai pasitaiko gana nedažnai, nes mes uogas tiesiog suvalgom (arba sudedam į kokteilį ar ledus). ⠀
⠀
O dar man uogos patinka lengvai maceruotos. Įprastai tam naudojamas paprastas cukrus, bet aš naudoju klevų sirupą, kuris suteikia papildomo skonio. Pssst… Suaugusiųjų versijai galima įpilti porą šaukštų džino ar Grand Marnier likerio, labai skanu.⠀
Maceruotos uogos su klevų sirupu
300 g mėgstamų uogų mix’o (braškės, žemuogės, avietės, gervuogės, mėlynės, šilauogės, etc.)⠀
2-3 šaukštai klevų sirupo⠀
⠀
Upgas nuplaukite, perrinkite, nusausinkite su popieriniu rankšluosčiu ir sumaišykite su klevų sirupu. Palikite pastovėti 40-45 minutes, kartais pamaišydami, kad uogos leistų savo sultis. Ir mėgaukitės. Skanu su plakta grietinėle, ledais, pienu, blynais, varškėčiais, trinta varške, etc.⠀
⠀
O dabar įdomu pasidarė, ką darote su uogų pertekliumi, jei toks, žinoma, jūsų namuose egzistuoja? Pasidalinkite idėjomis komentaruose, kad visiems būtų lengviau.
Parašykite komentarą