Savaitgaliui artėjant labai norėjau pagaminti sveikus ir sočius batonėlius, kuriuos būtų galima įsidėti į užkandžių dėžutę lekiant į mišką, tačiau galiausiai man atrodo, kad gavosi toks labiau sveikuoliškas pyragas, kurio iki savaitgalio gali ir nebelikti. Trapios, smėlinės tekstūros pyragas tirpte tirpsta burnoje. Iš pirmo žvilgsnio – tradicinis trupiniuotis, tačiau truputį kitoks. Man neapsiverčia liežuvis jo vadinti sveikesne trupiniuočio versija, tačiau žemės riešutų sviestas suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą (dėl didelio sveikųjų, nesočiųjų riebalų kiekio) ir jo daug nesuvalgysi – tikrai labai skalsus ir pakanka vieno gabaliuko. Tačiau nepamirškite, kad jis tikrai nėra nekaltas.
Jei naudosite ne uogienę, o trintas uogas (kurias mes kaip tyčia pabaigėme ir teko giliai pasirausti spintelėse, kad surasčiau uogienės), galite ir dar labiau sumažinti cukraus kiekį. Kvietinius miltus galite keisti šviesiais speltos miltais. Klevų sirupą – agavų sirupu arba medumi. Mano galva čia geriausiai tinka rūgščios uogos, bet galite pabandyti ir su tuo, ką turite po ranka.
Žemės riešutų sviesto trupiniuotis su džemu
1 kiaušinis*
8 šaukštai kokosų aliejaus, kietoje būsenoje
80 g kokosų žiedų cukraus
180 g žemės riešutų sviesto (naudoju @myorivego)
4 šaukštai klevų sirupo
1 šaukštelis vanilės pastos
210 g kvietinių miltų
½ šaukštelio kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
350 g vyšnių uogienės (tinka ir braškių, aviečių uogienė arba trintos uogos)
*jei kiaušinio nevartojate, veganiškai versijai sumaišykite 1 šaukštą maltų linų sėmenų + 3 šaukštus vandens ir palikite 5-10 minučių, kol išbrinks.
Dideliame dubenyje ištrinkite kokosų aliejų ir kokosų žiedų cukrų, kol masė taps vientisa ir kreminė. Sudėkite žemės riešutų sviestą, agavos sirupą, vanilės pastą, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išplakite.
Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Sausus ingredientus suberkite į dubenį su drėgnais ir išmaišykite.
Kepimo popieriumi išklokite kvadratinę arba stačiakampę kepimo formą (maždaug 20×20 cm). Į skardą sukrėskite ⅔ tešlos, ir rankomis išlyginkite pagrindą per visą dugną. Ant tešlos tolygiai paskleiskite sluoksnį uogienės, o ant viršaus pirštais užtrupinkite likusį ⅓ tešlos. Kepkite 180°C laipsnių temperatūros orkaitėje 40 minučių
Leiskite kepiniui visiškai atvėsti formoje, tada išimkite ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
Likučius šaldytuve galite laikyti apie 1 savaitę.
Daugiau receptų su žemės riešutų sviestu rasite čia.
Daugiau sveikų desertų receptų ieškokite čia.
Parašykite komentarą