Vienas mėgstamiausių mudviejų su Leonu pusryčių patiekalų – vis kitaip paruošta avižinė košė. Nors žinau, kad vertingiausia yra košė verdama iš avižų grūdų (kurių jokiu būdu nereikėtų painioti su dribsniais), tačiau iš avižų grūdų verdama košė reikalauja specialaus pasiruošimo: avižas reikia brinkinti iš vakaro, ryte užvirus vėl palikti išbrinkti ir tada jau galima galvoti apie košę. Man tai kainuoja per daug pastangų ir planavimo, todėl visą laiką košes sau ir Leonui virdavau iš pilno grūdo (bet ne greitai paruošiamų) avižinių dribsnių.
Tačiau nuo to laiko, kai Lietuvoje atsirado galimybė įsigyti kapotų avižų (angl. steel cut oats), pusryčių košės tapo dar skanesnės. Kapotos avižos, pagamintos iš sveiko, supjaustyto į 3 dalis ir nesuplokštinto grūdo, todėl išlieka daugiausiai naudingųjų grūdo dalių – sėlenų ir gemalų – o tuo pat metu ir daugiau skaidulų. Kapotos avižos lėčiau ir ilgiau virškinamos, todėl užtikrina sotumo jausmą ilgesniam laikui. Tokių kruopų košė tiks ir patiks tiems, kurie mėgsta tvirtesnę tekstūrą ir turi daugiau laiko košės paruošimui – košę iš kapotų avižų paruošite per 20 minučių. Tačiau patikėkite, tikrai verta skirti dešimčia minučių daugiau ir mėgautis ypatinga koše – kapotų avižų košė išsiskiria išraiškingu riešutų skoniu ir itin lengva kremine tekstūra.
Kitas šios košės ingredientas – tahini. Tai yra grūstų arba maltų sezamo sėklų pasta, naudojama kaip maistingas gardus priedas ar pagardas kitiems patiekalams ruošti. Plačiai naudojama Artimųjų Rytų virtuvėse gaminant patiekalus iš avinžirnių (pvz., humusui, salotų padažams). Tahini pasta dar vadinama sezamų sviestu, todėl tinka ne tik košėms gardinti, bet ir užtepti ant duonos vietoje sviesto, maišyti su alyvuogėmis, sojų padažu, miso, citrinos sultimis. Tahini patiekalams suteikia ne tik sotumo, bet ir savito, šiek tiek karstelėjusio, riešutus primenančiu skonio, dėl kurio šiek tiek primena žemės riešutų sviestą, nors tekstūra ir skonis visgi yra šiek tiek kitokie.
Košę su tahini pirmąkart išbandžiau ir pamėgau dar besilaukdama Leono – tahini košę praturtina baltymais ir padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Nenustebčiau, kad ir Leonas prielankiai žiūri į šią košę, nes jam tas skonis įprastas nuo pirmų dienų. Dalinuosi šiuo metu mėgstamiausiu combo: skaldytos avižos + tahini. Nuoširdžiai rekomenduoju išbandyti.
Avižų košė su kriaušėmis ir tahini
50 g viso grūdo dalių kapotų avižų (steel cut oats)
200 ml pieno
¼ šaukštelio cinamono
1 saldi kriaušė
3 šaukšteliai tahini sezamų pastos
žiupsnelis druskos
mėgstamų uogų, vaisių, sėklų košei pagardinti
Į puodelį suberkite kapotas avižas, užpilkite pienu (arba tokiu pačiu kiekiu vandens), pagardinkite cinamonu, žiupsneliu druskos ir užvirkite. Užvirus sumažinkite ugnį ir virkite 15 minučių.
Tuo tarpu nulupkite ir smulkiais kubeliais supjaustykite kriaušę. Po 15 minučių, košę nukelkite nuo ugnies, suberkite ¾ kriaušių kubelių, įdėkite 2 šaukštelius tahinį sezamų pastos. Viską gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite dar 5 minutėms išbrinkti.
Patiekite su likusiais kriaušių kubeliais, tahini. Košę galite pagardinti mėgstamomis šviežiomis ar liofilizuotomis uogomis, vaisiais, sėklomis.
Daugiau košių receptų rasite čia: košės.
Parašykite komentarą