• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
    • Pradžia
    • Apie
    • žiniasklaidoje
    • blog’as

    mano vaikas valgo viską

    receptai visai šeimai

    • parduotuvė
    • krepšelis
    • kontaktai
      • Behance
      • Email
      • Facebook
      • Instagram
      • Pinterest
    • Pusryčiai
    • Pietūs
    • Vakarienės
    • Užkandžiai
    • Desertai
    • Patarimai
    Avižinė košė su kriaušėmis ir tahini

    Avižų košė su kriaušėmis ir tahini

    23 kovo, 2021 · Pusryčiai, Vegetariška · 0

    Vienas mėgstamiausių mudviejų su Leonu pusryčių patiekalų – vis kitaip paruošta avižinė košė. Nors žinau, kad vertingiausia yra košė verdama iš avižų grūdų (kurių jokiu būdu nereikėtų painioti su dribsniais), tačiau iš avižų grūdų verdama košė reikalauja specialaus pasiruošimo: avižas reikia brinkinti iš vakaro, ryte užvirus vėl palikti išbrinkti ir tada jau galima galvoti apie košę. Man tai kainuoja per daug pastangų ir planavimo, todėl visą laiką košes sau ir Leonui virdavau iš pilno grūdo (bet ne greitai paruošiamų) avižinių dribsnių.

    Tačiau nuo to laiko, kai Lietuvoje atsirado galimybė įsigyti kapotų avižų (angl. steel cut oats), pusryčių košės tapo dar skanesnės. Kapotos avižos, pagamintos iš sveiko, supjaustyto į 3 dalis ir nesuplokštinto grūdo, todėl išlieka daugiausiai naudingųjų grūdo dalių – sėlenų ir gemalų – o tuo pat metu ir daugiau skaidulų. Kapotos avižos lėčiau ir ilgiau virškinamos, todėl užtikrina sotumo jausmą ilgesniam laikui. Tokių kruopų košė tiks ir patiks tiems, kurie mėgsta tvirtesnę tekstūrą ir turi daugiau laiko košės paruošimui – košę iš kapotų avižų paruošite per 20 minučių. Tačiau patikėkite, tikrai verta skirti dešimčia minučių daugiau ir mėgautis ypatinga koše – kapotų avižų košė išsiskiria išraiškingu riešutų skoniu ir itin lengva kremine tekstūra.

    Kitas šios košės ingredientas – tahini. Tai yra grūstų arba maltų sezamo sėklų pasta, naudojama kaip maistingas gardus priedas ar pagardas kitiems patiekalams ruošti. Plačiai naudojama Artimųjų Rytų virtuvėse gaminant patiekalus iš avinžirnių (pvz., humusui, salotų padažams). Tahini pasta dar vadinama sezamų sviestu, todėl tinka ne tik košėms gardinti, bet ir užtepti ant duonos vietoje sviesto, maišyti su alyvuogėmis, sojų padažu, miso, citrinos sultimis. Tahini patiekalams suteikia ne tik sotumo, bet ir savito, šiek tiek karstelėjusio, riešutus primenančiu skonio, dėl kurio šiek tiek primena žemės riešutų sviestą, nors tekstūra ir skonis visgi yra šiek tiek kitokie.

    Košę su tahini pirmąkart išbandžiau ir pamėgau dar besilaukdama Leono – tahini košę praturtina baltymais ir padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Nenustebčiau, kad ir Leonas prielankiai žiūri į šią košę, nes jam tas skonis įprastas nuo pirmų dienų. Dalinuosi šiuo metu mėgstamiausiu combo: skaldytos avižos + tahini. Nuoširdžiai rekomenduoju išbandyti.

    Avižų košė su kriaušėmis ir tahini

    50 g viso grūdo dalių kapotų avižų (steel cut oats)
    200 ml pieno
    ¼ šaukštelio cinamono
    1 saldi kriaušė
    3 šaukšteliai tahini sezamų pastos
    žiupsnelis druskos
    mėgstamų uogų, vaisių, sėklų košei pagardinti

    Į puodelį suberkite kapotas avižas, užpilkite pienu (arba tokiu pačiu kiekiu vandens), pagardinkite cinamonu, žiupsneliu druskos ir užvirkite. Užvirus sumažinkite ugnį ir virkite 15 minučių.

    Tuo tarpu nulupkite ir smulkiais kubeliais supjaustykite kriaušę. Po 15 minučių, košę nukelkite nuo ugnies, suberkite ¾ kriaušių kubelių, įdėkite 2 šaukštelius tahinį sezamų pastos. Viską gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite dar 5 minutėms išbrinkti.

    Patiekite su likusiais kriaušių kubeliais, tahini. Košę galite pagardinti mėgstamomis šviežiomis ar liofilizuotomis uogomis, vaisiais, sėklomis.

    Avižinė košė su kriaušėmis ir tahini

    Daugiau košių receptų rasite čia: košės.

    Previous Post: « Žemės riešutų sviesto trupiniuotis su džemu
    Next Post: saldžių bulvių vafliai ne tik pusryčiams »

    Reader Interactions

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Primary Sidebar

    labas,

    aš – Eglė, maisto fotografė ir 3 metų valgytojo Leono mama. Sveiki atvykę į @mano.vaikas.valgo.viską – informatyvią erdvę tėvams, kurie nori užauginti sveikus, neišrankius ir žingeidžius mažuosius valgytojus.

    daugiau >>

    naujausi įrašai

    • nuostabusis sardinių ragù
    • pavasariškas risotto su žuvimi ir žalumynais
    • pavasariškas jautienos troškinys
    • ukrainietiški pusryčių blynai
    • makaronai su lašiša ir špinatais grietinėlės padaže

    kategorijos

    • Desertai
    • Duona
    • Pagardai
    • Patarimai
    • Pietūs
    • Primaitinimas
    • Pusryčiai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienės
    • Vegetariška

    archyvas

    • 2023 m. kovo mėn.
    • 2022 m. balandžio mėn.
    • 2022 m. kovo mėn.
    • 2021 m. lapkričio mėn.
    • 2021 m. rugsėjo mėn.
    • 2021 m. rugpjūčio mėn.
    • 2021 m. gegužės mėn.
    • 2021 m. balandžio mėn.
    • 2021 m. kovo mėn.
    • 2021 m. vasario mėn.
    • 2021 m. sausio mėn.
    • 2020 m. gruodžio mėn.
    • 2020 m. lapkričio mėn.
    • 2020 m. spalio mėn.
    • 2020 m. rugsėjo mėn.
    • 2020 m. rugpjūčio mėn.
    • 2020 m. liepos mėn.
    • 2020 m. birželio mėn.
    • 2020 m. gegužės mėn.
    • 2020 m. balandžio mėn.
    • 2020 m. kovo mėn.
    • 2020 m. vasario mėn.

    naujienlaiškis

    Sužinokite naujienas pirmieji!

    Naujienlaiškio kol kas teks palaukti, tačiau jūs būsite pirmieji, kurie apie jį sužinos ir kuriuos jis pasieks!

    Retai, kada primygtinai rekomenduoju kažką išba Retai, kada primygtinai rekomenduoju kažką išbandyti, bet šįkart sakau: jei bandysit nors vieną @mano.vaikas.valgo.viska receptą, tebūnie tai šis 💪🏻

Aš nežinau, apie ką jums yra ši paskyra, bet man pačiai nuo pat pradžių – apie tai, kaip skanų maistą visai šeimai paruošti nesudėtingai, greitai ir sveikai. 
Šis receptas yra tikras įrodymas, kad puikiam patiekalui nereikia nieko įmantraus, tik kelių paprastų, bet kokybiškų ingredientų. 

Tobuli, tobuli vieno puodo makaronai su jautiena, kurie jau įsitvirtino mūsų pietų ir vakarienių repertuare, ir kuriems paruošti užtenka… 30 minučių ir tereikia vieno puodo. 

Aš renkuosi itališkus kietųjų kviečių makaronus, pagamintus naudojant bronzines formas, o padažui skonį suteikia brandinta @feelthebeef.lt 30 dienų brandina smulkinta jautiena, kokybiški prieskoniai ir šviežios prieskoninės žolelės.

VIENO PUODO MAKARONAI SU JAUTIENA

alyvuogių aliejus 
½ svogūno
2 skiltelės česnako
450 g @feelthebeef.lt 30 dienų brandintos smulkintos  jautienos
400 g konservuotų smulkintų pomidorų 
4 šaukštai pomidorų pastos
1 šaukštas džiovintų prieskoninių žolių
1 šaukštas Vusterio padažo (nebūtina)
360 ml naminio jautienos sultinio
240 g mėgstamos formos makaronų
150 g tarkuoto mocarelos sūrio 
šviežių žalumynų, pvz. čiobrelių, bazilikų

Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, kol suminkštės. Sudėkite smulkintą jautieną, pakepinkite, kol gražiai paruduos. 

Sudėkite konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, suberkite itališkas žoleles ir supilkite jautienos sultinį. Pakaitinkite, kol užvirs, sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą dangčiu ir virkite 15 min.

Patikrinkite, ar makaronai išvirė, tuomet suberkite 100 g tarkuotos mocarelos, viską gerai išmaišykite. Ant viršaus suberkite likusį sūrį ir pašaukite į 180 C karštumo orkaitę ir kepkite kokias 5 min., kol sūris ištirps. Patiekite iškart. 

Skanaus! 🍝

#reklama #feelthebeef
    Aš vis dar gyvenu savaitgalio nuotaikomis, tad be Aš vis dar gyvenu savaitgalio nuotaikomis, tad bežiūrėdama nuotraukas ir video nusprendžiau tos geros viešnagės laimės trupinius pasidėti ir čia, kad pritrūkus saulės, šypsenos ir šilumos galėčiau bent mintimis sugrįžti ten, kur gera ♥️

Atrodo, savaitgalis toks trumpas, o iš tiesų toks gausus gerų emocijų. Ir už viską didžiausią ačių tariu Renatai ir Martynui, kurie kaskart mus taip šiltai sutinka savo svečių viloje, kuri dar kitaip žinoma, kaip @kurortonamas 🏠

Druskininkai man yra apie lėtumą, ramybę ir pušyną mieste. Renata, aš dar labai gerai pamenu, kai važiavau pas Tave prieš 12 (?) metų daryti pirmojo interviu 💪🏻 o paskui, kai @kurortonamas dar nebuvo „Kurorto namas“ – fotografuoti knygas 📸 o dabar atvažiuojam, kaip svečiai, bet kaskart – vienodai gera.

Apie @druskininkai.lt pramogas daug pasakoti turbūt nereikia, bet palieku savo ♥️:
👉🏻 takas prasibėgimui 🏃‍♀️pušynu link Grūto;
👉🏻 takai pasivaikščiojimui K.Dineikos sveikatingumo parke ir palei Druskonio krantinę link Vijūnėlės tvenkinio, taip pat „Saulės takas“
👉🏻 ir mažiems, ir dideliems 👉🏻 @aquapark_druskininkai 🐳💦 ir @lynukelias 🚡
👉🏻 pavalgyti @velvetti_druskininkai, @tolitolidruskininkai, nesam bandę, bet visai promising atrodo @labai_restoranas 🍽️
👉🏻 šilčiausi šeimininkai ir geriausia vieta apsistoti @kurortonamas ♥️ Rekomenduoju į kompaniją pasiimti draugų, brolio, sesės, pusseserės, pusbrolio šeimą ar senelius ir visiems iš širdies pailsėti 💪🏻

Būtų labai smagu sužinoti jūsų mėgstamiausias vietas ir veiklas Druskininkuose👇🏻 nes mes dar sugrįšim ne kartą 💪🏻🤭
    Tai kuris iš vėžių jus išmuša labiausiai? Ma Tai kuris iš vėžių jus išmuša labiausiai? Mane su Leonu turbūt labiausiai trikdė #3, nors turiu pripažinti, kad Leo gana greitai išmoko valgyti ganėtinai tvarkingai. 

O ką jūs pridėtumėt prie šito sąrašo? 1, 2, 3… važiuojam 👇🏻
    Bene dažniausiai jūsų užduodamas ir nuolat pas Bene dažniausiai jūsų užduodamas ir nuolat pasikartojantis klausimas yra apie tai, kur aš perku kokybišką mėsą vaikams, šeimai, šventėms. 

Mano atsakymuose jums visada galite perskaityti tą patį mano mėgstamų mėsininkų sąrašą. 

Bet šiandien noriu pasidalinti dar viena vieta, kurioje galite įsigyti kokybiškos šviežios mėsos ir rinktis iš itin plataus asortimento. Ta-da-da-dam!! Tai @wolt.lietuva programėlė jūsų telefone! 💪🏻

Ir pati nežinau, kur aš buvau anksčiau ir kodėl ši mintis į galvą toptelėjo tik visai neseniai, nes @wolt.lietuva programėlėje aš randu savo mylimiausius @the_farm_lt, @gegio_stalui, @steak_supply, @livin.lt, @fishoplt, galima įsigyti netgi šviežios žvėrienos iš @zveriena.eu. Viskas vienoje vietoje 🥳

O svarbiausia, kad ne tik niekur nereikia važiuoti pačiai, bet visko galima sulaukti per 30-60 min. Nors mums įprastai kurjeris produktus pristato apytiksliai per 25-30 minučių. Va, čia tai greitis! Aš tikrai užtrunku ilgiau, kol susiruošiu, nuvažiuoju, išsirenku, nusiperku ir grįžtu namo. 

Tiesa, @wolt.lietuva programėlėje galite rasti ne tik aukštos kokybės, gurmaniškų, bet ir kasdienių maisto produktų supermarketuose, pvz. „Wolt Market“. 

Labai rekomenduoju išbandyti ir įsitikinti. O jei jau esat išbandę, pasidalinkit ir parekomenduokit komentaruose, kokią mėsą ir iš kur per @wolt.lietuva užsisakote dažniausiai? 👇🏻

#reklama
    Viena vakarienė visiems šeimos nariams. Arba ir Viena vakarienė visiems šeimos nariams. Arba ir kūdikiai gali valgyti tai, ką valgo visi namiškiai. 

Mano šeimyna mėgsta mėsą, bet aš mėgstu gaminti ir vegetariškus patiekalus. Arba „priturbinti“ klasikinius receptus įvairesniais ingredientais. Taip darau dėl kelių priežasčių, bet labiausiai dėl paties maisto ir patiekalų įvairovės, platesnio ingredientų spektro, skirtingų ir įvairesnių maistinių medžiagų. 

Vienas tokių ptiekalų – mėsos ir lęšių ragù, kurį kartais gaminu tik su mėsa, kartais – tik su lęšiais, o dar kitais kartais – ir su tuo, ir su tuo. Troškinant ant lėtos ugnies lęšiai tarsi ištirpsta ir kartu su kitais ingredientais virsta salstelėjusios ir gana vientisos tekstūros padažu. Tai tikrai paprastas būdas į maistą pridėti papildomų maistinių medžiagų. 

Negana to, jį galite panaudoti patiems įvairiausiems patiekalams:
👉🏻 su mėgstamais makaronais - klasika
👉🏻 mac&cheese su bolognese 
👉🏻 quesadillas 
👉🏻 su orkaitėje keptomis daržovėmis
👉🏻 lazanijos įdarui
👉🏻 piemenėlių pyrago įdarui
👉🏻 sluoksniuotos tešlos pyragėliams
👉🏻 pridėkite pupelių ir pagaminkite sotų pyragą, užkeptą bulvių koše

JAUTIENOS IR LĘŠIŲ RAGÙ

2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 svogūnas 
1 saliero lazdelė 
1 morka 
2 skiltelės česnako 
450 g maltos jautienos
200 g raudonųjų lęšių
750 g trintų pomidorų (aš naudojau „I❤️ ECO“ iš @rimi.lietuva) 
1 šaukštas saldžiosios paprikos
1 šaukštas džiovintų raudonėlių
1 šaukštas cinamono

Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol suminkštės. Sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytą salierą, tarkuotas morkas, traiškytą česnaką ir kepinkite kelias minutes. 

Kai daržovės suminkštės, sudėkite ir pakepinkite nėsą, tada supilkite trintus pomidorus, suberkite lęšius, prieskonius, sumažinkite ugnį ir troškinkite, kol lęšiai išvirs, apie 15 min. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens arba dar trintų pomidorų. 

Patiems mažiausiems padažą galite sutrinti. Patiekite su virtais makaronais.

🍝
    Kiek kartų per dieną valgo primaitinimi kūdikia Kiek kartų per dieną valgo primaitinimi kūdikiai?

Visi vaikai skirtingi, todėl pirmiausia rekomenduojama atsižvelgti į savo kūdikį ir jo siunčiamus alkio signalus. Primaitinimą geriausia pradėti lėtai, po truputį – taip leisite kūdikio virškinimo sistemai palengva adaptuotis prie besikeičiančio, naujo raciono ir po truputį kiekį didinkite, stebėdami savo (ir tik savo) vaiką.

Kūdikio siunčiami signalai gali pasireikšti kaip maisto reikalavimas balsu, rodymas rankomis į maistą ar griebimas iš jūsų jums valgant. Ir net kai įvesite papildomą, antrą valgymą, tai nereiškia, kad nuo šios dienos jūsų vaikas privalo valgyti 2x, prie antro ir trečio valgio laiko galite pereiti palaipsniui. 

Geriausias dienos laikas pradėti primaitinimą – pusryčiai arba pietūs, vakare vaikas gali būti irzlesnis, pervargęs po dienos įspūdžių, tad ir sudominti maistu gali būti sudėtingiau. Pasirinkite tokį valgymo laiką, kai kūdikis yra laimingas, žaismingas ir gerai pailsėjęs. Tikslas – susieti valgio laiką su gera nuotaika ir turėti jėgų bei noro išmokti valgyti maistą. Valgio laikas nebūtinai turi būti toks pat kiekvieną dieną - darbo dienomis galite valgyti pusryčių, o savaitgalį – priešpiečių metu. 

Žinoma, pastovumas ir rutina – svarbu ir padeda kūdikiui jaustis saugiai, žinant kas jo laukia. Visgi, net jei tektų praleisti vieną ar kitą valgio laiką, tai ne pasaulio pabaiga, grįšite prie įprasto grafiko kitą dieną. Kūdikiams iki 12 mėn. pagrindinis maistas išlieka mamos pienas ar pieno mišinys. 

Nors primaitinimo pradžioje praleisti valgį kitą, kai kūdikiui 6 ar 7 mėn. nėra didelė problema, visgi apibendrinant, įgūdžiai įgyjami prie stalo tarp 6-12 mėn. yra gana svarbūs. Tyrimai parodė, kad jei kūdikiai netyrinėja skonio ir tekstūros, ypač 6-8 mėn. laikotarpyje, labiau tikėtina, kad jie atsisakys progresuoti, vėluos / nenoriai mokysis kramtyti.

👆🏻Pateiktoje lentelėje – rekomendacijos, kaip galėtų atrodyti kūdikio valgių skaičiaus progresas. Tačiau visi vaikai skirtingi ir jei vieni prie 3 patiekalų per dieną pereis gana greitai ir sklandžiai, kitiems gali prireikti šiek tiek daugiau laiko.

Pritariu nuomonei, kad užkandžiai vaikams iki 12 mėn. nėra reikalingi 🙌🏻
    Šiandien dalinuosi trumpa ir greita idėja, ką n Šiandien dalinuosi trumpa ir greita idėja, ką nuveikti, jei išvirėte per daug kukurūzų kruopų košės, nesuvalgėte ir gaila išmesti.

Tai ir neišmeskite. Dar nuo Leono primaitinimo laikų (labai mėgo ir kukurūzų košę ir šitas lazdeles), aš dažnai kukurūzų košės specialiai išverdu daugiau, o iš likučio suformuoju mažus kepsnelius arba sukrečiu į indą, atšaldau šaldytuve ir supjaustau piršto storio lazdelėmis, kurias vėliau pašlakstau kokybišku alyvuogių aliejum ir iškepu orkaitėj. Kepti apie 30 minučių 220ºC temperatūroje arba kol gražiai pagels (maždaug per vidurį pageidautina apversti, kad apskrustų tolygiai) arba ~40-45 minutes 180ºC temperatūroje. Labai geras ir mėgstamas užkandis.

Iš ataušusios kukurūzų košės galite sausainių formelėmis išspausti norimas formas, vyresniems – pjaustyti kubeliais ar kaip tik patogu.

Patinka ir suaugusiems – Jamie Oliver tokius pirštelius rekomenduoja patiekti su naminiu bazilikų pesto. Visai neblogas užkandis vakarėliams, kai norisi kažko kitaip.

Kukurūzų košę verdu taip 👇🏻
*jei norisi vaizdinės medžiagos yra reels archyvuose ir video receptas.

KREMINĖ KUKURŪZŲ KOŠĖ SU SŪRIU

50 g kukurūzų kruopų
300 ml vandens arba pieno
30 g sviesto
60 g tarkuoto Parmezano ar kito mėgstamo sūrio

Puode užvirkite vandenį, suberkite kruopas, sumažinkite kaitrą iki vidutinės-žemos (košė pliupsi ir gali nudeginti) ir virkite maišydami, kad neprisviltų. Iš pradžių gali atrodyti, kad kruopų mažoka, tačiau po kelių minučių košė sutirštės. Kai kruopos išvirs, nukelkite nuo ugnies, įdėkite sviesto ir gerai išmaišykite – košė turi lengvai slysti nuo šaukšto.  Suberkite tarkuotą sūrį (kuo daugiau, tuo skaniau), darkart gerai išmaišykite ir viskas.

🙌🏻

#manovaikasvalgoviska #primaitinimasgabaliukais #primaitinimasblw #leoeats #agotavalgo #blwlietuvoje

    Footer

    Legal

    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Behance
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • Copyright © 2023 · mano vaikas valgo viską · Hearten Made ⟡