• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
    • Pradžia
    • Apie
    • žiniasklaidoje
    • blog’as
    • knyga

    mano vaikas valgo viską

    receptai visai šeimai

    • parduotuvė
    • krepšelis
    • kontaktai
      • Behance
      • Email
      • Facebook
      • Instagram
      • Pinterest
    • Pusryčiai
    • Pietūs
    • Vakarienės
    • Užkandžiai
    • Desertai
    • Patarimai
    fried rice

    kepti ryžiai su daržovėmis ir kiaušiniu

    5 gegužės, 2021 · Pietūs, Vakarienės, Vegetariška ·

    2 Likes

    Buitis, rutina, kasdienė smulkmė, knygos rašymas ir emocinės duobės tiesiog užgrobė visą mano laiką ir mintis. Tiesą sakant, neturėjau nei jėgų, nei noro gaminti. Jau nekalbu apie naujų receptų idėjas. Bet tikrai pasidžiaugsiu, kad man pačiai pasitarnavo ši paskyra, nes viskas, ką gaminau praėjusį pusantro mėnesio, buvo publikuota čia. Tereikia pasirausti archyvuose.

    O dabar noriu pakalbėti apie greitą vakarienę iš nieko. Turėjau virtų ryžių likutį, išmesti – gaila, o valgyti vienus – nei labai skanu, nei maistinga. Ir tada galvon toptelėjo, kad jau senokai gaminau keptus ryžius, kuriems pagaminti tereikia kelių ingredientų, o rezultatas – daug skanesnis ir maistingesnis nei tik krūvelė baltų ryžių, kuriuos Leo, beje, mielai suvalgytų ir vienus. Daržovės? Puiku! Kiaušinis? Valio! Ryžiai? Jėga. Žalumynai? Pageidautina, bet nebūtina.

    Ir nors gamta jau džiugina pirmosiomis vietinėmis pavasarinėmis gėrybėmis (Sveiki, ridikėliai, šparagai ir rabarbarai!), šiandien kartu su šiuo azijos virtuve kvepiančiu ryžių patiekalu noriu išteisinti šaldytas daržoves, kurios yra nepelnytai nuvertintos pagalbininkės virtuvėje. Aš visada šaldiklyje turiu šaldytų daržovių. Dažniausiai – jos net ne naminės ir ne mano pačios užšaldytos, tačiau visuomet renkuosi kokybiškas ir visada turiu atsargų šaldiklyje.

    šaldytos daržovės. gerai ar nelabai?

    Ar tikrai tai, ką užšaldėme vasarą patys ar nusipirkome užšaldyta jau parduotuvėje, yra lygiai taip pat sveika, kaip ir šviežia?

    Štai „Guardian“ rašo, kad atlikti tyrimai atskleidė, jog tarp šaldytų ir šviežių daržovių nėra didelio skirtumo. O juk tikrai visi esame girdėję, kad užšaldytuose produktuose nebelieka naudingų medžiagų. Tačiau būtina pridurti, kad naudingųjų medžiagų netenka ir ką tik nuskintos daržovės, pavyzdžiui, žirneliai 50 proc. vitamino C praranda per 48 val.

    Kaip ruošiamos šaldytos daržovės, kad išlaikytų kuo daugiau vertingų savybių? Pirmiausia, daržovių derlius nuimamas sezono metu, t. y. tada, kai jos turi daugiausiai maistingųjų medžiagų. Šaldymui nurenkamos daržovės yra paprastai renkamos tuomet, kai yra maksimaliai prinokusios, ir kai jose yra didžiausia maistinių medžiagų koncentracija. Palyginimui, vaisiai ir daržovės, kuriuos ketinama parduoti šviežius, yra nurenkami dar ne visiškai prinokę, todėl juose maistinių medžiagų koncentracija yra mažesnė. Trumpai tariant, šaldytos daržovės turi maistinį pranašumą prieš šviežias.

    Tuomet per labai trumpą laiką jos yra termiškai apdorojamos. Pirmiausia – nuplikomos, o tada greitai užšaldomos. Nuplikymas leidžia išsaugoti ryškią žalią spalvą po sušaldymo. Priešingu atveju daržovės papilkėtų arba paruduotų. Tačiau blanširavimo metu netenkama iki 50 proc. vitamino C, kuris yra itin jautrus karščiui. Blanširavimas taip pat pakeičia skaidulų struktūrą, tad daržovės tampa švelnesnės ir ne tokios traškios, jas lengviau kramtyti. Taigi, šaldymas kol kas yra efektyviausias konservavimo būdas, išsaugantis vertingąsias daržovių medžiagas.

    Jeigu nėra galimybių nusipirkti šviežių vaisių ir daržovių arba vienintelė jūsų apsipirkimo vieta yra nedidelė maisto prekių parduotuvė šalia, tuomet svarbu nepamiršti, kad šaldyti produktai dažnai yra tikrai geresnė alternatyva nei nežinia kiek laiko parduotuvės lentynose ir dėžėse stovėjusios daržovės. O kur dar jų ilgas kelias iki parduotuvės!

    Šaldytos daržovės taupo laiką. Kartais vienai ar dviem porcijoms pagaminti labai gaila atriekti tris žiedynus iš visos galvos kalafijoro ar brokolio, pjaustyti ketvirtį morkos ar cukinijos. Tokiais atvejais aš visada pirmenybę teikiu šaldytoms daržovėms ir jų mišiniams. Nes man tiesiog gaila prapjauti šviežias ir jas palikti. O kur dar kai kurių rinkinių įvairovė! Apie šviežius žirnelius ar kukurūzus žiemą ar ankstyvą pavasarį gali tik pasvajot.

    kaip išsrinkti?

    Renkantis šaldytas daržoves, svarbu rinktis daržoves be jokio padažo ir be pridėtinės druskos, o vaisius – be cukraus. Prieš pirkdami, gerai apžiūrėkite pakuotę. Šaldyti vaisiai ir daržovės turi būti kieti, neturi būti šlapi, minkšti, rasojantys ar tirpstantys.

    Aš visada renkuosi laiko patikrintą ir brangiausią prekės ženklą. Tikiu, kad tai kokybiškos ir atrinktos daržovės. Dažnai nusiperku daugiau per įvairias akcijas ir tiesiog laikau šaldiklyje. Dar labai patinka lietuviška šaldyta produkcija be jokių įmantrių įpakavimų, tiesiog skaidriose pakuotėse. Ją randu „Assorti“ parduotuvėje.

    Jeigu pakuotė neskaidri ir produkto plika akimi įvertinti negalite, paėmę pakuotę į rankas atkreipkite dėmesį ar daržovės nesulipusios į gumulus, o gal tiesiog maišelyje vienas didelis ledo gabalas? Tuomet tai reiškia, kad jos buvo atitirpusios ir vėl užšaldytos. Tokių valgyti nerekomenduojama.

    Atkreipkite dėmesį ir į skonines savybes, kadangi vienų gamintojų daržovės sutęžta, o kitų išlaiko formą. Jei atšildytos daržovės, pavyzdžiui, brokoliai, subliūkšta, tokių daugiau geriau nepirkti. Rinkitės tokias, kurios išlaiko savo spalvą ir formą – tai parodo produkto kokybę. Gražiai atrodančios daržovės yra vertingesnės.

    Paskutinis ir ne mažiau svarbus momentas – neperkaitinkite šaldytų produktų juos šildydami. Atitirpinę juos minimaliai apdorokite garais, taip išsaugosite visas maistiningas medžiagas. O ant pašildytų daržovių galima išspausti citrinos. Tai leis papildyti jas prarastu vitaminu C ir išsaugoti spalvą.

    fried rice

    kepti ryžiai su daržovėmis ir kiaušiniu

    250 g virtų ilgagrūdžių ryžių
    2 šaukštai alyvuogių aliejaus
    1-2 saujos šaldytų daržovių
    1-2 kiaušiniai
    1-2 švieži svogūnų laiškai
    1 šaukštelis skrudintų sezamų aliejaus

    Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite ir ant stipresnės kaitros pakepinkite šaldytas daržoves. Kai daržovės atšils ir lengvai apskrus, suberkite virtus ryžius, kepinkite dar 4-5 minutes, kad ryžiai sušiltų. Tuo tarpu išplakite kiaušinį. Mentele sustumkite ryžius į vieną keptuvės pusę, į laisvą pusę supilkite kiaušinį ir maišydami kaitinkite, kol kiaušinis sutvirtės ir turėsite plaktos kiaušinienės gabaliukus. Dabar sumaišykite ryžius su kiaušiniais. Sudėkite į dubenį, pagardinkite sezamų aliejumi ir smulkintais svogūnų laiškais.

    Previous Post: « Virtuvėje su vaikais arba kaip praktikuoti kantrybę
    Next Post: špinatų ir varškės vafliai su bananais »

    Reader Interactions

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Primary Sidebar

    labas,

    aš – Eglė, maisto fotografė ir 3 metų valgytojo Leono mama. Sveiki atvykę į @mano.vaikas.valgo.viską – informatyvią erdvę tėvams, kurie nori užauginti sveikus, neišrankius ir žingeidžius mažuosius valgytojus.

    daugiau >>

    naujausi įrašai

    • lazanijos sriuba viename puode
    • spalvingi daržovių kepsneliai
    • tobulas varškės apkepas
    • puriausi bananų blynai
    • nuostabusis sardinių ragù

    kategorijos

    • Desertai
    • Duona
    • Pagardai
    • Patarimai
    • Pietūs
    • Primaitinimas
    • Pusryčiai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienės
    • Vegetariška

    archyvas

    • 2024 m. liepos mėn.
    • 2024 m. kovo mėn.
    • 2024 m. sausio mėn.
    • 2023 m. kovo mėn.
    • 2022 m. balandžio mėn.
    • 2022 m. kovo mėn.
    • 2021 m. lapkričio mėn.
    • 2021 m. rugsėjo mėn.
    • 2021 m. rugpjūčio mėn.
    • 2021 m. gegužės mėn.
    • 2021 m. balandžio mėn.
    • 2021 m. kovo mėn.
    • 2021 m. vasario mėn.
    • 2021 m. sausio mėn.
    • 2020 m. gruodžio mėn.
    • 2020 m. lapkričio mėn.
    • 2020 m. spalio mėn.
    • 2020 m. rugsėjo mėn.
    • 2020 m. rugpjūčio mėn.
    • 2020 m. liepos mėn.
    • 2020 m. birželio mėn.
    • 2020 m. gegužės mėn.
    • 2020 m. balandžio mėn.
    • 2020 m. kovo mėn.
    • 2020 m. vasario mėn.

    naujienlaiškis

    Sužinokite naujienas pirmieji!

    Naujienlaiškio kol kas teks palaukti, tačiau jūs būsite pirmieji, kurie apie jį sužinos ir kuriuos jis pasieks!

    Šiandien užkandžių dėžučių asortimentas yr Šiandien užkandžių dėžučių asortimentas yra praktiškai neaprėpiamas ir išsirinkti kokybišką ir sveikatai palankią dėžutę tampa tikru iššūkiu tėvams. Artėjant rugsėjui klausimą „Kaip išsirinkti užkandžių dėžutę darželinukui / pradinukui / mokyklinukui?“ girdėjau, ko gero, dažniausiai. Gyvenimiškos aplinkybės ir laiko tempas prisiliesti prie šios temos leido tik dabar, bet juk geriau vėliau nei niekada... Mes turime ne vieną ir ne dvi dėžutes visiems gyvenimo atvejams (žr. skaidrę nr. 2), tad gal šis gidas pravers ir jums renkantis kitą priešpiečių ar užkandžių dėžutę. 

Renkantis indą, kuriame vaikas į mokyklą nešis pietus ar užkandžius, svarbu žinoti keletą pagrindinių kriterijų. Kiekviena detalė gali turėti didelę reikšmę tiek patogumui, tiek sveikatai. Kiekviena dėžutė turi savo privalumų ir trūkumų. Svarbu žinoti bent pagrindinius dalykus, į ką atkreipti dėmesį. Šioje serijoje sudėjau viską, ką būtina žinoti renkantis užkandžių ar pietų dėžutę. 

Skaidrių pabaigoje dalinuosi dėžučių pavyzdžiais, kurios ~apytiksliai tinkamos vienam ar kitam amžiui. Bet, žinoma, tai labai nekonkretu, nes bent jau mūsų šeimoje VISI naudoja VISAS dėžutes 😅💪🏻
    Pakelkit ranką, pas ką taip dar būna. 🙋‍♀️ mūsų namuose šią savaitę tikrai taip buvo 😅

Linkiu šį savaitgalį bent vieną dieną rasti sprendimą, kad vakariene ar pietumis pasirūpintų kas nors kitas, ne jūs! 💪🏻

Ir būtų smagu, jei pasidalintumėt, kas jus mamystės vargina labiausiai apie ką niekas neįspėjo 🫣 1, 2, 3, go 👇🏻
    Spalio mėnesį ir vėl skaičiau produktų etiket Spalio mėnesį ir vėl skaičiau produktų etiketes! Rodau, ką šįkart įdomaus ir sveikatai palankaus pavyko sužvejoti prekybos centrų lentynose. 🍂🛒

Pagrindinę informaciją surašiau skaidrėse, braukite į šoną 👉🏻 Jei kilo kokių klausimų apie vieną ar kitą produktą, rašykite komentaruose, pasistengsiu visiems atsakyti 💪🏻

Už mažųjų šiaurinių krevečių 🦐 rekomendaciją esu dėkinga Renatai iš @sezoninevirtuve , kurias ji man prigyrė paskutinės knygos fotosesijos metu. Išties labai skanios ir tvariai sužvejotos! 

„Dvaro“ sūriu užinfluencino Gabrielė iš @pusryciams 🧀

Matcha 🍵 - nemažai jūsų man dar vasarą rekomendavo šį lenkų prekės ženklą @moyamatchapl (beje, Varšuvoje yra visas „Moya“ matcha baras, bet iki jo nenukeliavom), šis daily pasirinkimas nėra ceremoninės arbatos kategorijos matcha, bet man ji puikiai tinka ir patinka kasdieniam gėrimui.

Jei turite klausimų apie vieną ar kitą produktą, rašykite komentaruose, tikrai pasistengiu visiems atsakyti!

Ir dar! Jei patiko toks formatas, išsisaugokite, dalinkitės su draugais ir palikite ♥️ matydama jūsų reakcijas, žinosiu, ar verta tokį turinį / rekomendacijas paruošti ir ateityje.

#sveikamityba #produktųetiketės #sveikagyvensena #maistopasirinkimai #sveikasmaistas #mitybospatarimai
    ✨Receptas, kuriuo negaliu nepasidalinti 👇🏻 ✨Receptas, kuriuo negaliu nepasidalinti 👇🏻

Ar žinojote, kad paėmus truputį raudonųjų lęšių, juos nuplovus vėsiu tekančiu vandeniu, išvirus iki košės konsistencijos ir sutrynus su citrinų sultimis, skiltele česnako, alyvuogių aliejumi, sezamų pasta tahini, pagardinus kuminu ir saldžia paprika bei žiupsneliu druskos, turėsite šilkinės tekstūros ir dieviško skonio užtepėlę. Tai puiki, daug greičiau pagaminama ir gausi baltymų alternatyva tradiciniam humusui. Tikrai privalote išbandyti!

TRINTŲ LĘŠIŲ (ne)HUMUSAS*

180 g skaldytų raudonųjų lęšių
3 šaukštai tahini (sezamų pastos)
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 skiltelės česnako
3 šaukštai citrinos sulčių
1 šaukštelis malto kumino
1 šaukštelis saldžios paprikos miltelių
½ šaukštelio jūros druskos dribsnių

Nuplaukite lęšius po šaltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite vandeniu (360 ml vandens) ir užvirkite ant silpnos ugnies. Virkite 10-15 minučių, kol lęšiai pilnai išvirs ir neliks vandens. 

Į virtuvės kombainą sudėkite virtus lęšius, tahini, alyvuogių aliejų, česnaką, citrinos sultis, kmynus, papriką, druską. Trinkite, kol masė bus vientisą ir kreminė.

Sudėkite į dubenį, pagardinkite mėgstamais ingredientais ir mėgaukitės!

* Arabų kalba „hummus“ yra avinžirnis, o humusas – (arabai vadina „hummus bi tahina“) Artimųjų Rytų virtuvės patiekalas, dar kitaip vadinamas avinžirnių užtepėlė. Kadangi avinžirnių šiame recepte nėra, tai vadinikim (ne)humusu, nors jo šilkinė tekstūra išties dieviška.
    Varšuvą atradom ir įsimylėjom prieš 9 metus, Varšuvą atradom ir įsimylėjom prieš 9 metus, kai susigundėm leistis į kelionę autobusu, nes @makalius turėjo gerą deal’ą savaitgaliui @intercontinentalwarsaw viešbutyje. Buvau neseniai grįžusi iš pavasarėjančio Paryžiaus, tad ankstyvo birželio saulės sušildyta Varšuva mano akyse pasirodė tarsi mažoji Paryžiaus pusseserė: stilingas jaunimas, daug kokybiškų maisto ir kavos vietų, muziejai, galerijos, dizaino parduotuvės, etc. Visi tokie laisvi ir atsipūtę...

Varšuva draugiška vaikams veiklų prasme, tačiau mes šįkart atvažiavome be plano ir savaitgalį, kai daugelis vietų nusprendė ilgąjį savitgalį pailsėti. Tad mėgavomės lėtu buvimu be muziejų ir veiklų, daug vaikščiojome, gėrėme kavą ir babyccino su bandelėmis (ką lenkai moka, tai moka – jų kepiniai yra dieviški!), didžiausia atrakcija mūsų vaikams – metro ir tramvajai, visada geresnė pramoga už bet kokį žaidimų kambarį! 

Maistas. Jei Varšuva be vaikų (arba su vyresniais vaikais) yra tikras foodie ir hipsterių rojus, tai su dviem padaužom, kurie ne visada nustygsta vietoje pasirinkimas stipriai susiaurėja. Į @michelinguide restoraną dar nenueisi (iš principo galėtume, tik dabar toks etapas, kai norisi patausoti savo ir aplinkinių nervus), fancy vyninės ir tapas barai – ne visai vaikams draugiškos vietos, stovėti mažiausiai valandos ilgumo eilėje prie @ukiuki_krucza ramenų, kai lauke vos +7 šilumos — irgi ne svajonių užsiėmimas, net jei tie ramenai rautų stogą. 

Dalinuosi keliomis mūsų patikrintomis ir patikusiomis vietomis:

🥧 @zywioly_restauracja  - nuo mielinių bandelių iki focaccia picų gabalėlių. Išragavom beveik visus tortus, brownie labai geras, bet degintas baskų sūrio pyragas – geriausias, kokį esu ragavusi.
🥐 @bakeryelektrowniapowisle - trendy vietelė, nuostabi sluoksniuota tradicinės obuolių szarlotka’os įkvėpta bandelė dosniai paskaninta cinamonu. Pistacijų kruasanas irgi.
🥨 @pan_precel - didelis, šviežias, vietoje keptas precelis maždaug už 1,5 Eur. Tobula!
🍩 Cukiernia Pawłowicz (📍Chmielna 13) - lenkai sako, kad čia bene geriausias lenkiškos spurgos - pączki - visoje Varšuvoje.
🍕@pizzaiolo.cc - žmonės kalba, kad geriausia pica šiuo metu Varšuvoje. Reikės palaukti eilėje, bet tikrai gera.

🫶🏻
    🫒 Tikrai esate girdėję sakant, kad alyvuogių 🫒 Tikrai esate girdėję sakant, kad alyvuogių aliejus – sveikos mitybos pagrindas, kad teisingas pasirinkimas ne tik gali pagerinti jūsų patiekalų skonį, bet ir suteikti papildomos naudos sveikatai. Ir aš nuolatos sulaukiu klausimų, kaip išsirinkti geriausią? 

🕊️ Ne visi alyvuogių aliejai – vienodi. Paruošiau šią trumpą ir konkrečią atmintinę ir kriterijus,  į kuriuos verta atkreipti dėmesį norint išsirinkti gerą ir kokybišką alyvuogių aliejų. Braukite į šoną ir sužinosite apie „extra virgin“ alyvuogių aliejaus kokybės ženklus, rūgštingumą, laikymo sąlygas ir patikimus Europos sertifikatus.

🏺 kviečiu keliauti į kokybiško aliejaus paieškas ir išmokti atskirti tikrą „skystąjį auksą“ nuo prastų imitacijų.

Ir labai rekomenduoju išsisaugoti šį įrašą – neabejoju, kad pravers kitą kartą apsiperkant ✨
    Mūsų imuniteto stiprinimo receptas. Žinau, kad Mūsų imuniteto stiprinimo receptas. Žinau, kad daugeliui mūsų tai rūpi, ypač šaltuoju sezonu! 🍁
Todėl šiandien noriu papasakoti, kaip mes savo šeimoje natūraliai stipriname vaikų (ir savo) imunitetą.

Dalinuosi 3 dalykais, kurie mums puikiai pasiteisino:

1. Kokybiški žuvų taukai 🐟
Mes pamėgome ir jau 2+ metų naudojame @bioguto žuvų taukus, juos papildau @ecosh.lietuva vitaminu D. Vaikai juos mėgsta, o aš ramiai miegu žinodama, kad jie kasdien gauna svarbių maistinių medžiagų. 

2. Nosies plovimas 👃
Iš pradžių atrodė keista, bet dabar tai – mūsų kasdienė rutina. Iš bandytų mums labiausiai patiko ir tiko „Otosan“ sistema. Švari nosis = mažiau peršalimų. Vaikams net patinka šis procesas, nes varvančių nosių sezonu rezultatas nosį išsiplovus – akivaizdus. 

3. Laikas lauke bet kokiu oru ☀️🌧️
Nesvarbu ar lyja, ar sninga – mes einame į lauką. Tikiu kasdienio buvimo lauke nauda, kaip viena svarbiausių dedamųjų geram imunitetui. 

O kaip jūs stiprinate savo mažylių imunitetą? Gal turite savo paslapčių? Pasidalinkite komentaruose – kartu mes galime būti stipresni! 💪❤️

    Footer

    Legal

    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Behance
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • Copyright © 2025 · mano vaikas valgo viską · Hearten Made ⟡