• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
    • Pradžia
    • Apie
    • žiniasklaidoje
    • blog’as

    mano vaikas valgo viską

    receptai visai šeimai

    • parduotuvė
    • krepšelis
    • kontaktai
      • Behance
      • Email
      • Facebook
      • Instagram
      • Pinterest
    • Pusryčiai
    • Pietūs
    • Vakarienės
    • Užkandžiai
    • Desertai
    • Patarimai
    fried rice

    kepti ryžiai su daržovėmis ir kiaušiniu

    5 gegužės, 2021 · Pietūs, Vakarienės, Vegetariška · 1

    Buitis, rutina, kasdienė smulkmė, knygos rašymas ir emocinės duobės tiesiog užgrobė visą mano laiką ir mintis. Tiesą sakant, neturėjau nei jėgų, nei noro gaminti. Jau nekalbu apie naujų receptų idėjas. Bet tikrai pasidžiaugsiu, kad man pačiai pasitarnavo ši paskyra, nes viskas, ką gaminau praėjusį pusantro mėnesio, buvo publikuota čia. Tereikia pasirausti archyvuose.

    O dabar noriu pakalbėti apie greitą vakarienę iš nieko. Turėjau virtų ryžių likutį, išmesti – gaila, o valgyti vienus – nei labai skanu, nei maistinga. Ir tada galvon toptelėjo, kad jau senokai gaminau keptus ryžius, kuriems pagaminti tereikia kelių ingredientų, o rezultatas – daug skanesnis ir maistingesnis nei tik krūvelė baltų ryžių, kuriuos Leo, beje, mielai suvalgytų ir vienus. Daržovės? Puiku! Kiaušinis? Valio! Ryžiai? Jėga. Žalumynai? Pageidautina, bet nebūtina.

    Ir nors gamta jau džiugina pirmosiomis vietinėmis pavasarinėmis gėrybėmis (Sveiki, ridikėliai, šparagai ir rabarbarai!), šiandien kartu su šiuo azijos virtuve kvepiančiu ryžių patiekalu noriu išteisinti šaldytas daržoves, kurios yra nepelnytai nuvertintos pagalbininkės virtuvėje. Aš visada šaldiklyje turiu šaldytų daržovių. Dažniausiai – jos net ne naminės ir ne mano pačios užšaldytos, tačiau visuomet renkuosi kokybiškas ir visada turiu atsargų šaldiklyje.

    šaldytos daržovės. gerai ar nelabai?

    Ar tikrai tai, ką užšaldėme vasarą patys ar nusipirkome užšaldyta jau parduotuvėje, yra lygiai taip pat sveika, kaip ir šviežia?

    Štai „Guardian“ rašo, kad atlikti tyrimai atskleidė, jog tarp šaldytų ir šviežių daržovių nėra didelio skirtumo. O juk tikrai visi esame girdėję, kad užšaldytuose produktuose nebelieka naudingų medžiagų. Tačiau būtina pridurti, kad naudingųjų medžiagų netenka ir ką tik nuskintos daržovės, pavyzdžiui, žirneliai 50 proc. vitamino C praranda per 48 val.

    Kaip ruošiamos šaldytos daržovės, kad išlaikytų kuo daugiau vertingų savybių? Pirmiausia, daržovių derlius nuimamas sezono metu, t. y. tada, kai jos turi daugiausiai maistingųjų medžiagų. Šaldymui nurenkamos daržovės yra paprastai renkamos tuomet, kai yra maksimaliai prinokusios, ir kai jose yra didžiausia maistinių medžiagų koncentracija. Palyginimui, vaisiai ir daržovės, kuriuos ketinama parduoti šviežius, yra nurenkami dar ne visiškai prinokę, todėl juose maistinių medžiagų koncentracija yra mažesnė. Trumpai tariant, šaldytos daržovės turi maistinį pranašumą prieš šviežias.

    Tuomet per labai trumpą laiką jos yra termiškai apdorojamos. Pirmiausia – nuplikomos, o tada greitai užšaldomos. Nuplikymas leidžia išsaugoti ryškią žalią spalvą po sušaldymo. Priešingu atveju daržovės papilkėtų arba paruduotų. Tačiau blanširavimo metu netenkama iki 50 proc. vitamino C, kuris yra itin jautrus karščiui. Blanširavimas taip pat pakeičia skaidulų struktūrą, tad daržovės tampa švelnesnės ir ne tokios traškios, jas lengviau kramtyti. Taigi, šaldymas kol kas yra efektyviausias konservavimo būdas, išsaugantis vertingąsias daržovių medžiagas.

    Jeigu nėra galimybių nusipirkti šviežių vaisių ir daržovių arba vienintelė jūsų apsipirkimo vieta yra nedidelė maisto prekių parduotuvė šalia, tuomet svarbu nepamiršti, kad šaldyti produktai dažnai yra tikrai geresnė alternatyva nei nežinia kiek laiko parduotuvės lentynose ir dėžėse stovėjusios daržovės. O kur dar jų ilgas kelias iki parduotuvės!

    Šaldytos daržovės taupo laiką. Kartais vienai ar dviem porcijoms pagaminti labai gaila atriekti tris žiedynus iš visos galvos kalafijoro ar brokolio, pjaustyti ketvirtį morkos ar cukinijos. Tokiais atvejais aš visada pirmenybę teikiu šaldytoms daržovėms ir jų mišiniams. Nes man tiesiog gaila prapjauti šviežias ir jas palikti. O kur dar kai kurių rinkinių įvairovė! Apie šviežius žirnelius ar kukurūzus žiemą ar ankstyvą pavasarį gali tik pasvajot.

    kaip išsrinkti?

    Renkantis šaldytas daržoves, svarbu rinktis daržoves be jokio padažo ir be pridėtinės druskos, o vaisius – be cukraus. Prieš pirkdami, gerai apžiūrėkite pakuotę. Šaldyti vaisiai ir daržovės turi būti kieti, neturi būti šlapi, minkšti, rasojantys ar tirpstantys.

    Aš visada renkuosi laiko patikrintą ir brangiausią prekės ženklą. Tikiu, kad tai kokybiškos ir atrinktos daržovės. Dažnai nusiperku daugiau per įvairias akcijas ir tiesiog laikau šaldiklyje. Dar labai patinka lietuviška šaldyta produkcija be jokių įmantrių įpakavimų, tiesiog skaidriose pakuotėse. Ją randu „Assorti“ parduotuvėje.

    Jeigu pakuotė neskaidri ir produkto plika akimi įvertinti negalite, paėmę pakuotę į rankas atkreipkite dėmesį ar daržovės nesulipusios į gumulus, o gal tiesiog maišelyje vienas didelis ledo gabalas? Tuomet tai reiškia, kad jos buvo atitirpusios ir vėl užšaldytos. Tokių valgyti nerekomenduojama.

    Atkreipkite dėmesį ir į skonines savybes, kadangi vienų gamintojų daržovės sutęžta, o kitų išlaiko formą. Jei atšildytos daržovės, pavyzdžiui, brokoliai, subliūkšta, tokių daugiau geriau nepirkti. Rinkitės tokias, kurios išlaiko savo spalvą ir formą – tai parodo produkto kokybę. Gražiai atrodančios daržovės yra vertingesnės.

    Paskutinis ir ne mažiau svarbus momentas – neperkaitinkite šaldytų produktų juos šildydami. Atitirpinę juos minimaliai apdorokite garais, taip išsaugosite visas maistiningas medžiagas. O ant pašildytų daržovių galima išspausti citrinos. Tai leis papildyti jas prarastu vitaminu C ir išsaugoti spalvą.

    fried rice

    kepti ryžiai su daržovėmis ir kiaušiniu

    250 g virtų ilgagrūdžių ryžių
    2 šaukštai alyvuogių aliejaus
    1-2 saujos šaldytų daržovių
    1-2 kiaušiniai
    1-2 švieži svogūnų laiškai
    1 šaukštelis skrudintų sezamų aliejaus

    Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite ir ant stipresnės kaitros pakepinkite šaldytas daržoves. Kai daržovės atšils ir lengvai apskrus, suberkite virtus ryžius, kepinkite dar 4-5 minutes, kad ryžiai sušiltų. Tuo tarpu išplakite kiaušinį. Mentele sustumkite ryžius į vieną keptuvės pusę, į laisvą pusę supilkite kiaušinį ir maišydami kaitinkite, kol kiaušinis sutvirtės ir turėsite plaktos kiaušinienės gabaliukus. Dabar sumaišykite ryžius su kiaušiniais. Sudėkite į dubenį, pagardinkite sezamų aliejumi ir smulkintais svogūnų laiškais.

    Previous Post: « Virtuvėje su vaikais arba kaip praktikuoti kantrybę
    Next Post: špinatų ir varškės vafliai su bananais »

    Reader Interactions

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Primary Sidebar

    labas,

    aš – Eglė, maisto fotografė ir 3 metų valgytojo Leono mama. Sveiki atvykę į @mano.vaikas.valgo.viską – informatyvią erdvę tėvams, kurie nori užauginti sveikus, neišrankius ir žingeidžius mažuosius valgytojus.

    daugiau >>

    naujausi įrašai

    • nuostabusis sardinių ragù
    • pavasariškas risotto su žuvimi ir žalumynais
    • pavasariškas jautienos troškinys
    • ukrainietiški pusryčių blynai
    • makaronai su lašiša ir špinatais grietinėlės padaže

    kategorijos

    • Desertai
    • Duona
    • Pagardai
    • Patarimai
    • Pietūs
    • Primaitinimas
    • Pusryčiai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienės
    • Vegetariška

    archyvas

    • 2023 m. kovo mėn.
    • 2022 m. balandžio mėn.
    • 2022 m. kovo mėn.
    • 2021 m. lapkričio mėn.
    • 2021 m. rugsėjo mėn.
    • 2021 m. rugpjūčio mėn.
    • 2021 m. gegužės mėn.
    • 2021 m. balandžio mėn.
    • 2021 m. kovo mėn.
    • 2021 m. vasario mėn.
    • 2021 m. sausio mėn.
    • 2020 m. gruodžio mėn.
    • 2020 m. lapkričio mėn.
    • 2020 m. spalio mėn.
    • 2020 m. rugsėjo mėn.
    • 2020 m. rugpjūčio mėn.
    • 2020 m. liepos mėn.
    • 2020 m. birželio mėn.
    • 2020 m. gegužės mėn.
    • 2020 m. balandžio mėn.
    • 2020 m. kovo mėn.
    • 2020 m. vasario mėn.

    naujienlaiškis

    Sužinokite naujienas pirmieji!

    Naujienlaiškio kol kas teks palaukti, tačiau jūs būsite pirmieji, kurie apie jį sužinos ir kuriuos jis pasieks!

    ⭐️ KAIP PAKYLĖTI PUSRYČIUS Į KITĄ LYGĮ? ⭐️

Skirti 10 minučių laiko (o realiai, tai kokias 3 minutes darbo) ir pasiruošti šiltų, trupučiu klevų sirupo saldintų, karamelizuotų obuolių, kurie skanu su jogurtu, varške, puikiai tinka blynams, košėms ar net ledams, plaktai grietinėlei pagardinti. 

Šį karamelizuotų obuolių / kriaušių receptą užrašau tiems, kas norėjo jį išsisaugoti ir tiems, kurie apie jį perskaitys tik dabar ir susivilios išmėginti.

KARAMELIZUOTI OBUOLIAI arba KRIAUŠĖS

2 obuoliai
2 šaukštai paprasto arba lydyto sviesto* ghee
1 šaukštelis malto cinamono
½ šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
½ – 1 šaukštas klevų sirupo*

Obuolius supjaustykite kubeliais (aš obuolių nelupu, bet jūs, jei mėgstate, galite nusilupti). Keptuvėje ant vidutinės kaitros ištirpinkite sviestą, suberkite obuolius ir gerai išmaišykite. Suberkite cinamoną, tarkuotą muskato riešutą, išmaišykite ir kepkite, kol obuoliai suminkštės, apie 5-8 minutes. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite klevų sirupą. 

Skanaukite su jogurtu, varške, puikiai tinka blynams, košėms, ledams pagardinti. 

*galite naudoti ir kokosų aliejų, tačiau mums skaniau apkepti svieste

👶 nuo 12+ mėn / jei nedėsite klevų sirupo, nuo 6+ mėn
🥣 4 porcijos
🌱 vegetariška / bus vegan, jei naudosite kokosų aliejų 

#manovaikasvalgoviska #pusryčiai #pusryciuidejos #pusryčiaivaikams #sveikipusryciai #sveikireceptai
    Super greitas, super paprastas ir super maistinga Super greitas, super paprastas ir super maistingas plaktos kiaušinienės 🍳receptas. 

⭐️ 4 priežastys, kodėl šis receptas yra toks geras ⭐️👇🏻

👉🏻 Dvigubai daugiau baltymų. Į kiaušinienę įdėjus varškės lėkštėje turėsite daugiau baltymų, todėl visą rytą būsite sotūs ir energingi. Itin svarbu vaikams, kurie valgo nedidelius kiekius maisto.
👉🏻 Tekstūra. Kartais plakta kaiušinienė gali pasirodyti sausa, tačiau ruošiant su grūdėta varške ji lieka puri ir kreminė.
👉🏻 Lengva pagaminti. Šiems skaniems pusryčiams paruošti prireiks vos kelių minučių! Viskas, ko jums reikia, yra kiaušiniai, varškė, mėgstamos prieskoninės  žolelės ir, jei reikia, druska ir pipirai.
👉🏻 Kažkas naujo. Tai ne tik puikus būdas gauti daugiau baltymų pusryčiams, bet ir smagus bei skanus kiaušinienės variantas.

PLAKTA KIAUŠINIENĖ SU GRŪDĖTA VARŠKE

2 kiaušiniai
4 šaukštai grūdėtos varškės
1 šaukštas sviesto
mėgstamų žalumynų

Dubenėlyje išplakite kiaušinius. Įmaišykite varškę. 

Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite sviestą. Į keptuvės vidurį atsargiai supilkite plaktų kiaušinių ir varškės mišinį, iškart nemaišykite. 

Kai kraštai pradės tvirtėti, mentele stumkite kiaušinius nuo išorinių kraštų link keptuvės centro. Kepkite ant vidutinės ugnies, kas kelias sekundes švelniai pastumdami virtus kiaušinius į centrą, kol kiaušiniai iškeps, apie 5 minutes.

Patiekite su mėgstamais žalumynais, daržovėmis. Mes valgėme su avokadais, juoda duona, sūriu, šviežiais agurkais.

Skanaus!
    Ne paslaptis, kad IKEA parduotuvėje galima įsigy Ne paslaptis, kad IKEA parduotuvėje galima įsigyti ne tik švediškų baldų ir namų interjero detalių, bet ir gardaus švediško maisto namams. Maisto skyrius IKEA – mano mėgstamiausias ir aš niekada nepraleidžiu progos grįždama iš @ikea.lietuva parsivežti ką nors skanaus ir bent vienos iš 4 rūšių šaldytų kukulių.

Jie taupo laiką darbo dienomis ar savaitgaliais, kai nesinori ilgai stovėti prie puodų ar tiesiog nėra laiko, noro, jėgų gaminti. Šie kukuliai gelbėjo mane visų karantinų metu ir nuo to laiko turi nuolatinę vietą mūsų šaldymo kameroje iki šiol. O patiekti tradiciškai su bruknių uogiene yra vienas mėgstamiausių Leono patiekalų ever. 

Šįkart siūlau jums išmėginti dar vieną mūsų pamėgtą receptą su naminiu “marinara” padažu.
Ta proga noriu jus pakviesti kaip ir kasmet, taip ir šiemet, jau rytoj atvykti į IKEA Vilniuje, kur bus minima Švediškų kukulių diena. Jūsų laukia ne tik įvairios pramogos, žaidimai ir atrakcijos vaikams, o svarbiausia – skaniausių kukulių degustacijos ir rinkimai! Pasimatykime!

🍝Kas: Švediškų kukulių diena
📍Kur: IKEA Vilnius, Vikingų g. 3
⏰Kada: rugpjūčio 23 d., trečiadienis, 12-19 val.

Receptą rasite komentare 👇🏻

#reklama @ikealietuva #kukuliudiena
    Vienas kavos aparatas – visiems! Kai vasaros pr Vienas kavos aparatas – visiems!

Kai vasaros pradžioje mūsų namuose atsirado De’Longhi „Eletta Explore“ kavos aparatas, Leonas ne tik išmoko padaryti mums kavą (nes jo valdymas super easy!), bet ir nuolat klausinėjo, kokį gėrimą aparatas gali padaryti jam. 

Anądien besimėgaujant tradicine café affogato, kilo mintis padaryti atvirkštinę jos versiją Leonui, kuri ne tik skani, bet ir tinkama vaikams! Baby Affogato. Su šokoladiniais ledais ir gerai išplaktu pienu. 

Tiesa, tokia „kava“ – tikrų tikriausias desertas, tad mėgautis reikėtų saikingai ir atsakingai.

Nebent nemato vaikai 🤭
Nes skanu ir suaugusiems 👌🏻

Artėja karščiausias vasaros savaitgalis, puiki proga išbandyti 💪🏻

#reklama #DeLonghi #elettaexplore
    ❓Ar mano vaikui reikia lėkštės su skyreliais? ❓Ar mano vaikui reikia lėkštės su skyreliais?

Su Leonu tokios lėkštės neturėjau ir buvau, sakyčiau, griežtai prieš, labiausiai galvodama apie tai, kad tai tik tokia tendencija, daugiau mados nei naudos reikalas. Leo (kaip ir Agota) niekada nebuvo išrankus ir jo neerzino besiliečiantis maistas. 

Visgi, kai nusprendžiau Agotos primaitinimą pradėti pilnai BLW, supratau, kad lėkštės su skyreliais man pravers dėl kelių priežasčių: 
👉🏻 dažniausiai jos būna silikoninės ir gerai limpančios prie kėdutės padėklo, o tai kritiškai svarbu, nes tvarkymosi po valgymo užtenka ir be papildomo lėkštės turinio ant žemės.
👉🏻 maži skyreliai = lengviau savarankiškai išimti maistą iš lėkštės. 
👉🏻 man lengviau įsivaizduoti skirtingų maisto grupių įvairovę ir proporcijas, patiekti įvairesnio maisto.

Tiesa, jei girdėjote mitą, kad lėkštės su skyreliais vaikus paverčia išrankiais, tai netiesa. Prieš kelerius metus JAV atliktas tyrimas, kuriame nustatyta, kad lėkštės su skyreliais iš tikrųjų padidina ikimokyklinio amžiaus vaikų vaisių ir daržovių suvartojamą kiekį (1).

Visgi, tradicinės lėkštės (be skyrelių) kur kas labiau įprastos ir dažniausiai sutinkamos už namų ribų, tad tėvų tikslas neturėtų būti visąlaik patiekti maisto produktus atskirtus, o pratinti valgyti taip, kaip valgo suaugusieji ir kaip bus įprasta visuomenėje, kai savo lėkštės nesinešiosi. Bet ir be šių argumentų, valgymas iš paprastos lėkštės man susijęs ne tik su gerais ir sveikintinais valgymo įpročiais, bet ir su pagarba vaikui.

❓Ar lėkštės su skyreliais būtinos? Ne (nebent jūsų mažasis valgytojas tikrai išrankus ir jam tokia lėkštė padeda išlaikyti ramybę prie stalo). 
❓Ar jos paverčia vaikus išrankiais? Irgi ne. 
❓Ar tai turėtų būti vienintelė jūsų vaiko naudojama lėkštė? Atsakymas: taip pat, ne.

Mes namuose maisto patiekimui naudojame įvairius indus: ir paprastas lėkštes, ir su skyreliais, ir dubenėlius, ir užkandžių dėžutes, net keksų, ledukų formeles, padėkliukus, etc. maistui patiekti. Ir tiesą sakant, dažnai pakeitę indą iš kurio vaikas valgys, galite nustebti, kaip noriai jie sėdasi prie stalo ir ragauja.

🍽️
    Ar žinojote, kad knygų apie maistą skaitymas va Ar žinojote, kad knygų apie maistą skaitymas vaikams 

🥕 gali būti švelnus būdas be spaudimo susipažinti su naujais maisto produktais (itin svarbu ir naudinga išrankiems valgytojams).

🥕 gali sužadinti smalsumą užsiimti veiklomis, kurios susijusios su maistu: daržininkystė, maisto gaminimas, skanėstų kepimas (o tai savo ruožtu gali paskatinti susidomėjimą naujais produktais).

🥕 sukuria aplinkybes su vaikais kalbėtis apie alkį ir sotumo jausmą, kultūrinius skirtumus, dėkingumą.

Braukite į šoną 👉🏻 ir pamatysite, kokias knygas lietuvių kalba rekomenduoju turėti savo bibliotekoje. 

Labai gaila, kad gausiame knygų vaikams asortimente istorijų apie maistą lietuvių kalba ir maisto knygose turime itin kukliai, bet gal leidyklos išgirs apie šį trūkumą ir turėsime naujų skaitinių? 

Ar esate skaitę / vartę šiuos leidinius? Kokias knygas apie maistą (ar bent truputį maisto jose) skaitote savo vaikams ir galėtumėte rekomenduoti? Pasidalinkite komentaruose 👇🏻
    Kaip saugiai primaitinimo pradžioje patiekti vien Kaip saugiai primaitinimo pradžioje patiekti vieną svarbiausių geležies šaltinių - mėsą? Kaip paruošti daržoves, kruopas – daugiau mažiau aišku, o štai mėsa visada kelia daug klausimų. Pasidalinsiu, kokią mėsą primaitinimo pradžioje rinkausi ir kaip Agotai, kuri savo kelionę pradėjo ir tęsia BLW primaitinimo keliu, ją patiekiau aš. 

Pirmiausia -
– kokybiška mėsa. Visada renkuosi laiko patikrintą partnerių @feelthebeef.lt arba @agaras.lt mėsą. Pirmiesiems kartams puikiai tiko didkepsniams skirti mėsos pjausniai – šiame video matysite kepamą jautienos antrekotą.

Gerai įkaitinkite nepridegančią keptuvę, aš mėsai kepti visada renkuosi ketaus. Ar keptuvė gerai įkaitusi, lengvai patikrinsite vandens lašelio testu – jei vanduo keptuvėje šokinėja kaip burbuliukas ir greit išdžiūsta, galite kepti. 

Į įkaitusią keptuvę įpilkite porą šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus, dėkite iki kambario temperatūros (!) atšildytą mėsą ir kepkite iš kiekvienos pusės maždaug po 5-6 minutes. Tikslus steiko kepimo laikas priklauso nuo mėsos dalies, storio. 

Kadangi mėsą patieksite kūdikiui, ji turėtų būti gerai iškepta, bet neperkepusi, sultinga. Jei turite mėsos termometrą, temperatūra mėsos viduje turėtų siekti 63°C.

Mėsai iškepus, svarbu prieš pjaustant leisti jai 5 minutes pastovėti – mėsa bus sultingesnė. 

Pradedančiajam 6–9 mėn. valgytojui pjaustykite piršto dydžio ar net šiek tiek storesniais gabaliukais, 9-18 mėn. kūdikiui mėsą suplėšykite šakute ir patiekite mažais gabaliukais, nuo 18 mėn. galite pjaustyti tiesiog nedideliais, mažo kąsnio gabalėliais. 

Kokybišką @feelthebeef.lt ir @agaras.lt mėsą galite užsisakyti tiesiai į namus 🚚👉🏻 www.agaras.lt

#reklama

    Footer

    Legal

    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Behance
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • Copyright © 2023 · mano vaikas valgo viską · Hearten Made ⟡