Ant palangės gulėjo keli jau tokie pavargę mandarinai. Išmesti gaila, o valgyt nebesinori. Šįkart nereikėjo net ieškoti recepto, jis pats mane surado. Šiek tiek adaptavau ir – valio – puikus pagardas jogurtui, varškei ar skrebučiui. Man patinka citrusinių vaisių rūgštelė ir ryškesnis skonis ant pilno grūdo duonos skrebučio. Šis kompotas – ne uogienė, bet ji man primena konservuotus mandarinus sirupe.
Kodėl kompotas? Kompotas arba compôte (iš prancūzų k. – mišinys) yra desertas, į mūsų laikus atkeliavęs dar iš viduramžių Europos, gaminamas iš sveikų vaisių ar jų gabalėlių, verdamų sirupe. Sveiki vaisiai verdami vandenyje su cukrumi ir prieskoniais. Sirupą galima pagardinti vanilės, citrinos ar apelsino žievelėmis, cinamono lazdelėmis ar milteliais, gvazdikėliais, kitais prieskoniais, maltais migdolais, tarkuotu kokosu, cukruotais vaisiais ar razinomis. Kompotas patiekiamas arba šiltas, arba šaltas.
Tai čia tokia modernesnė kompoto versija, nes kompotus su rafinuotu cukrumi ir dideliais kiekiais jau mažai, turbūt, kas verda. Šiuo atveju galime naudoti natūralius saldiklius – klevų sirupą arba švelnaus skonio medų. Mums su Leonu labai patiko!
MANDARINŲ KOMPOTAS
8 mandarinai arba klementinai
2 šaukštai klevų sirupo arba medaus
1 žiupsnelis druskos
keli čiobrelio lapeliai (nebūtina)
Mandarinus nulupkite, atskirkite segmentus nuo odelių ir išrankiokite kiauliukus, jei jų yra.
Nedidelį puodelį statykite ant silpnos ugnies ir sudėkite mandarinų segmentus, klevų sirupą (arba medų), įberkite žiupsnelį druskos ir, jei naudojate, čiobrelių. Kaitinkite, kol vaisiai sukris (apie 20 minučių), didesnius gabaliukus sutraiškykite šakute.
Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti. Tinka gardinti jogurtams, varškei, varškės ar grietinėlės kremams, košei, pavlovai arba po šaukštą ant skrebučio per pusryčius.
Parašykite komentarą