• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
    • Pradžia
    • Apie
    • žiniasklaidoje
    • blog’as

    mano vaikas valgo viską

    receptai visai šeimai

    • parduotuvė
    • krepšelis
    • kontaktai
      • Behance
      • Email
      • Facebook
      • Instagram
      • Pinterest
    • Pusryčiai
    • Pietūs
    • Vakarienės
    • Užkandžiai
    • Desertai
    • Patarimai
    Focaccia

    Pati geriausia Focaccia

    5 balandžio, 2020 · Duona, Užkandžiai, Vegetariška · 2

    Imkit šitą receptą ir kepkit! Paskutinį kartą focaccią kepiau gal prieš… 9 metus. O gal ir dar seniau, jau nepamenu. Atrodo, lyg ir nieko buvo tas mano turėtas receptas, bet kažkaip iki galo nesužavėjęs. O šis, apie kurį atsitiktinai sužinojau iš savo pačios vyro, yra kažkas tooookio!

    Seniai svajoju pradėti kepti duoną. Sourdough. Jei pamėginčiau suskaičiuoti, kiek kartų gaminau sourdough raugą from scratch, tai tikrai būtų daugiau nei 16. Kiek kartų kepiau pačią duoną su raugu? 1. Kiek kartų kepiau ‘no knead bread’ pagal Jim Lahey, hm.. paskaičiuokim, kokius 5 turbūt, bet ji nė iš tolo neprimena tikros sourdough, mano skoniui yra tokia pusėtina, tai net neverta terliotis. O su tikra sourdough, kaip matom, man kažkaip nepaėjo. Tai tokie reikalai. O šita focaccia yra turbo! Mažai darbo, mažai matematikos ir fantastiškas rezultatas.

    Pati geriausia Focaccia

    300 ml šilto vandens
    1 šaukštas medaus
    10 g šviežių mielių
    313 g kvietinių miltų
    2 ½ šaukštelio druskos
    3 šaukštai alyvuogių aliejaus
    2 šaukštai sviesto

    Į dubenį supilkite šiltą vandenį, jame ištirpinkite medų ir įtrupinkite mieles. Gerai išmaišykite ir palikite pastovėti 5 minutes, kol mielės ištirps. Suberkite miltus ir druską, mentele užmaišykite purią tešlą – maišykite, kol neliks sausų miltų dryželių.

    2 šaukštus kokybiško alyvuogių aliejaus supilkite į didelį dubenį, kuris tilptų į jūsų šaldytuvą. Tešlą perpilkite į dubenį ir apvoliokite aliejuje. Uždenkite vaško plėvele, silikoniniu dangteliu arba plastikine plėvele ir palikite šaldytuve, kol tešla padidės dvigubai (ji turėtų atrodyti itin putli ir gyva), mažiausiai 8 valandas (ilgiausiai – iki 1 dienos). Jei skubate, galite leisti tešlai pakilti kambario temperatūroje, kol pakils dvigubai, užtruksite 3–4 valandas (aš taip ir padariau).

    Stačiakampę (aš naudojau 24×34 cm) kepimo formą ištepkite 2 šaukštais sviesto. Tiek sviesto gali atrodyti per daug, tačiau tai užtikrins, kad jūsų focaccia neprikeptų. Į skardos vidurį įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Vis dar laikydami tešlą dubenyje ir naudodamiesi dviem šakutėmis (po vieną kiekvienoje rankoje), toliausiai nuo jūsų esančius tešlos kraštus pakelkite į viršų ir užlenkite į dubens vidurį. Pasukite dubenį 90 laipsnių kampu ir pakartokite procesą. Pakartokite tą patį dar 2 kartus – jums reikia, kad tešla subliukštų ir taptų nelygaus rutulio formos. Tešlą perkelkite į paruoštą kepimo skardą. Jei liko dubenyje buvusio aliejaus, supilkite jį ant tešlos kepaliuko ir rankovmis apverskite tešlą, kad gerai apsidengtų aliejumi. Palikite pakilti uždengtą švariu rankšluostėliu sausoje, šiltoje vietoje (pavyzdžiui, prie radiatoriaus, kol padidės dvigubai, nuo 1,5 iki 4 valandų.

    Įkaitinkite orkaitę iki 230°C. Norėdami patikrinti, ar tešla paruošta, beskite į ją pirštu. tešla turėtų lėtai grįžti į pradinę padėtį, palikdama mažą matomą įdubą. Jei pakyla greitai, tešla dar nėra paruošta. Aliejumi sutepkite rankas. Jei reikia švelniai patempkite tešlą iki kepimo formos kraštų (bet greičiausiai to nereikės daryti). Tešlą subaksnokite pirštais, tarsi agresyviai grotumėte pianinu, taip palikdami gilius pirštų įspaudus (pirštais palieskite skardos dugną). Pašlakstykite likusiu šaukštu alyvuogių aliejaus, pabarstykite druska (geriausiai tinka jūros druskos dribsniai). Kepkite įkaitintoje 20–30 minučių, kol iškeps ir gražiai pagels.

    Kai būsite pasiruošę valgyti duoną, imkitės šio paskutinio žingsnio: ištirpinkite 2 šaukštus sviesto mažame puode ant vidutinės ugnies. Nukaiskite. Nulupkite ir sutraiškykite 1-2 česnako skilteles, suberkite į puodą su sviestu ir kaitinkite ant vidutinės ugnies dažnai maišydami, kol česnakai vos vos paskrus – 30–45 sekundes.

    Česnakiniu sviestu aptepkite focaccią, supjaustykite kvadratėliais ir skanaukite.

    Originalus receptas: @bonappetitmag

    Previous Post: « Geriausias lietinių blynų receptas
    Next Post: Orkaitėje keptų moliūgų sriuba »

    Reader Interactions

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Primary Sidebar

    labas,

    aš – Eglė, maisto fotografė ir 3 metų valgytojo Leono mama. Sveiki atvykę į @mano.vaikas.valgo.viską – informatyvią erdvę tėvams, kurie nori užauginti sveikus, neišrankius ir žingeidžius mažuosius valgytojus.

    daugiau >>

    naujausi įrašai

    • nuostabusis sardinių ragù
    • pavasariškas risotto su žuvimi ir žalumynais
    • pavasariškas jautienos troškinys
    • ukrainietiški pusryčių blynai
    • makaronai su lašiša ir špinatais grietinėlės padaže

    kategorijos

    • Desertai
    • Duona
    • Pagardai
    • Patarimai
    • Pietūs
    • Primaitinimas
    • Pusryčiai
    • Sriubos
    • Užkandžiai
    • Vakarienės
    • Vegetariška

    archyvas

    • 2023 m. kovo mėn.
    • 2022 m. balandžio mėn.
    • 2022 m. kovo mėn.
    • 2021 m. lapkričio mėn.
    • 2021 m. rugsėjo mėn.
    • 2021 m. rugpjūčio mėn.
    • 2021 m. gegužės mėn.
    • 2021 m. balandžio mėn.
    • 2021 m. kovo mėn.
    • 2021 m. vasario mėn.
    • 2021 m. sausio mėn.
    • 2020 m. gruodžio mėn.
    • 2020 m. lapkričio mėn.
    • 2020 m. spalio mėn.
    • 2020 m. rugsėjo mėn.
    • 2020 m. rugpjūčio mėn.
    • 2020 m. liepos mėn.
    • 2020 m. birželio mėn.
    • 2020 m. gegužės mėn.
    • 2020 m. balandžio mėn.
    • 2020 m. kovo mėn.
    • 2020 m. vasario mėn.

    naujienlaiškis

    Sužinokite naujienas pirmieji!

    Naujienlaiškio kol kas teks palaukti, tačiau jūs būsite pirmieji, kurie apie jį sužinos ir kuriuos jis pasieks!

    ⭐️ KAIP PAKYLĖTI PUSRYČIUS Į KITĄ LYGĮ? ⭐️

Skirti 10 minučių laiko (o realiai, tai kokias 3 minutes darbo) ir pasiruošti šiltų, trupučiu klevų sirupo saldintų, karamelizuotų obuolių, kurie skanu su jogurtu, varške, puikiai tinka blynams, košėms ar net ledams, plaktai grietinėlei pagardinti. 

Šį karamelizuotų obuolių / kriaušių receptą užrašau tiems, kas norėjo jį išsisaugoti ir tiems, kurie apie jį perskaitys tik dabar ir susivilios išmėginti.

KARAMELIZUOTI OBUOLIAI arba KRIAUŠĖS

2 obuoliai
2 šaukštai paprasto arba lydyto sviesto* ghee
1 šaukštelis malto cinamono
½ šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
½ – 1 šaukštas klevų sirupo*

Obuolius supjaustykite kubeliais (aš obuolių nelupu, bet jūs, jei mėgstate, galite nusilupti). Keptuvėje ant vidutinės kaitros ištirpinkite sviestą, suberkite obuolius ir gerai išmaišykite. Suberkite cinamoną, tarkuotą muskato riešutą, išmaišykite ir kepkite, kol obuoliai suminkštės, apie 5-8 minutes. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite klevų sirupą. 

Skanaukite su jogurtu, varške, puikiai tinka blynams, košėms, ledams pagardinti. 

*galite naudoti ir kokosų aliejų, tačiau mums skaniau apkepti svieste

👶 nuo 12+ mėn / jei nedėsite klevų sirupo, nuo 6+ mėn
🥣 4 porcijos
🌱 vegetariška / bus vegan, jei naudosite kokosų aliejų 

#manovaikasvalgoviska #pusryčiai #pusryciuidejos #pusryčiaivaikams #sveikipusryciai #sveikireceptai
    Super greitas, super paprastas ir super maistinga Super greitas, super paprastas ir super maistingas plaktos kiaušinienės 🍳receptas. 

⭐️ 4 priežastys, kodėl šis receptas yra toks geras ⭐️👇🏻

👉🏻 Dvigubai daugiau baltymų. Į kiaušinienę įdėjus varškės lėkštėje turėsite daugiau baltymų, todėl visą rytą būsite sotūs ir energingi. Itin svarbu vaikams, kurie valgo nedidelius kiekius maisto.
👉🏻 Tekstūra. Kartais plakta kaiušinienė gali pasirodyti sausa, tačiau ruošiant su grūdėta varške ji lieka puri ir kreminė.
👉🏻 Lengva pagaminti. Šiems skaniems pusryčiams paruošti prireiks vos kelių minučių! Viskas, ko jums reikia, yra kiaušiniai, varškė, mėgstamos prieskoninės  žolelės ir, jei reikia, druska ir pipirai.
👉🏻 Kažkas naujo. Tai ne tik puikus būdas gauti daugiau baltymų pusryčiams, bet ir smagus bei skanus kiaušinienės variantas.

PLAKTA KIAUŠINIENĖ SU GRŪDĖTA VARŠKE

2 kiaušiniai
4 šaukštai grūdėtos varškės
1 šaukštas sviesto
mėgstamų žalumynų

Dubenėlyje išplakite kiaušinius. Įmaišykite varškę. 

Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite sviestą. Į keptuvės vidurį atsargiai supilkite plaktų kiaušinių ir varškės mišinį, iškart nemaišykite. 

Kai kraštai pradės tvirtėti, mentele stumkite kiaušinius nuo išorinių kraštų link keptuvės centro. Kepkite ant vidutinės ugnies, kas kelias sekundes švelniai pastumdami virtus kiaušinius į centrą, kol kiaušiniai iškeps, apie 5 minutes.

Patiekite su mėgstamais žalumynais, daržovėmis. Mes valgėme su avokadais, juoda duona, sūriu, šviežiais agurkais.

Skanaus!
    Ne paslaptis, kad IKEA parduotuvėje galima įsigy Ne paslaptis, kad IKEA parduotuvėje galima įsigyti ne tik švediškų baldų ir namų interjero detalių, bet ir gardaus švediško maisto namams. Maisto skyrius IKEA – mano mėgstamiausias ir aš niekada nepraleidžiu progos grįždama iš @ikea.lietuva parsivežti ką nors skanaus ir bent vienos iš 4 rūšių šaldytų kukulių.

Jie taupo laiką darbo dienomis ar savaitgaliais, kai nesinori ilgai stovėti prie puodų ar tiesiog nėra laiko, noro, jėgų gaminti. Šie kukuliai gelbėjo mane visų karantinų metu ir nuo to laiko turi nuolatinę vietą mūsų šaldymo kameroje iki šiol. O patiekti tradiciškai su bruknių uogiene yra vienas mėgstamiausių Leono patiekalų ever. 

Šįkart siūlau jums išmėginti dar vieną mūsų pamėgtą receptą su naminiu “marinara” padažu.
Ta proga noriu jus pakviesti kaip ir kasmet, taip ir šiemet, jau rytoj atvykti į IKEA Vilniuje, kur bus minima Švediškų kukulių diena. Jūsų laukia ne tik įvairios pramogos, žaidimai ir atrakcijos vaikams, o svarbiausia – skaniausių kukulių degustacijos ir rinkimai! Pasimatykime!

🍝Kas: Švediškų kukulių diena
📍Kur: IKEA Vilnius, Vikingų g. 3
⏰Kada: rugpjūčio 23 d., trečiadienis, 12-19 val.

Receptą rasite komentare 👇🏻

#reklama @ikealietuva #kukuliudiena
    Vienas kavos aparatas – visiems! Kai vasaros pr Vienas kavos aparatas – visiems!

Kai vasaros pradžioje mūsų namuose atsirado De’Longhi „Eletta Explore“ kavos aparatas, Leonas ne tik išmoko padaryti mums kavą (nes jo valdymas super easy!), bet ir nuolat klausinėjo, kokį gėrimą aparatas gali padaryti jam. 

Anądien besimėgaujant tradicine café affogato, kilo mintis padaryti atvirkštinę jos versiją Leonui, kuri ne tik skani, bet ir tinkama vaikams! Baby Affogato. Su šokoladiniais ledais ir gerai išplaktu pienu. 

Tiesa, tokia „kava“ – tikrų tikriausias desertas, tad mėgautis reikėtų saikingai ir atsakingai.

Nebent nemato vaikai 🤭
Nes skanu ir suaugusiems 👌🏻

Artėja karščiausias vasaros savaitgalis, puiki proga išbandyti 💪🏻

#reklama #DeLonghi #elettaexplore
    ❓Ar mano vaikui reikia lėkštės su skyreliais? ❓Ar mano vaikui reikia lėkštės su skyreliais?

Su Leonu tokios lėkštės neturėjau ir buvau, sakyčiau, griežtai prieš, labiausiai galvodama apie tai, kad tai tik tokia tendencija, daugiau mados nei naudos reikalas. Leo (kaip ir Agota) niekada nebuvo išrankus ir jo neerzino besiliečiantis maistas. 

Visgi, kai nusprendžiau Agotos primaitinimą pradėti pilnai BLW, supratau, kad lėkštės su skyreliais man pravers dėl kelių priežasčių: 
👉🏻 dažniausiai jos būna silikoninės ir gerai limpančios prie kėdutės padėklo, o tai kritiškai svarbu, nes tvarkymosi po valgymo užtenka ir be papildomo lėkštės turinio ant žemės.
👉🏻 maži skyreliai = lengviau savarankiškai išimti maistą iš lėkštės. 
👉🏻 man lengviau įsivaizduoti skirtingų maisto grupių įvairovę ir proporcijas, patiekti įvairesnio maisto.

Tiesa, jei girdėjote mitą, kad lėkštės su skyreliais vaikus paverčia išrankiais, tai netiesa. Prieš kelerius metus JAV atliktas tyrimas, kuriame nustatyta, kad lėkštės su skyreliais iš tikrųjų padidina ikimokyklinio amžiaus vaikų vaisių ir daržovių suvartojamą kiekį (1).

Visgi, tradicinės lėkštės (be skyrelių) kur kas labiau įprastos ir dažniausiai sutinkamos už namų ribų, tad tėvų tikslas neturėtų būti visąlaik patiekti maisto produktus atskirtus, o pratinti valgyti taip, kaip valgo suaugusieji ir kaip bus įprasta visuomenėje, kai savo lėkštės nesinešiosi. Bet ir be šių argumentų, valgymas iš paprastos lėkštės man susijęs ne tik su gerais ir sveikintinais valgymo įpročiais, bet ir su pagarba vaikui.

❓Ar lėkštės su skyreliais būtinos? Ne (nebent jūsų mažasis valgytojas tikrai išrankus ir jam tokia lėkštė padeda išlaikyti ramybę prie stalo). 
❓Ar jos paverčia vaikus išrankiais? Irgi ne. 
❓Ar tai turėtų būti vienintelė jūsų vaiko naudojama lėkštė? Atsakymas: taip pat, ne.

Mes namuose maisto patiekimui naudojame įvairius indus: ir paprastas lėkštes, ir su skyreliais, ir dubenėlius, ir užkandžių dėžutes, net keksų, ledukų formeles, padėkliukus, etc. maistui patiekti. Ir tiesą sakant, dažnai pakeitę indą iš kurio vaikas valgys, galite nustebti, kaip noriai jie sėdasi prie stalo ir ragauja.

🍽️
    Ar žinojote, kad knygų apie maistą skaitymas va Ar žinojote, kad knygų apie maistą skaitymas vaikams 

🥕 gali būti švelnus būdas be spaudimo susipažinti su naujais maisto produktais (itin svarbu ir naudinga išrankiems valgytojams).

🥕 gali sužadinti smalsumą užsiimti veiklomis, kurios susijusios su maistu: daržininkystė, maisto gaminimas, skanėstų kepimas (o tai savo ruožtu gali paskatinti susidomėjimą naujais produktais).

🥕 sukuria aplinkybes su vaikais kalbėtis apie alkį ir sotumo jausmą, kultūrinius skirtumus, dėkingumą.

Braukite į šoną 👉🏻 ir pamatysite, kokias knygas lietuvių kalba rekomenduoju turėti savo bibliotekoje. 

Labai gaila, kad gausiame knygų vaikams asortimente istorijų apie maistą lietuvių kalba ir maisto knygose turime itin kukliai, bet gal leidyklos išgirs apie šį trūkumą ir turėsime naujų skaitinių? 

Ar esate skaitę / vartę šiuos leidinius? Kokias knygas apie maistą (ar bent truputį maisto jose) skaitote savo vaikams ir galėtumėte rekomenduoti? Pasidalinkite komentaruose 👇🏻
    Kaip saugiai primaitinimo pradžioje patiekti vien Kaip saugiai primaitinimo pradžioje patiekti vieną svarbiausių geležies šaltinių - mėsą? Kaip paruošti daržoves, kruopas – daugiau mažiau aišku, o štai mėsa visada kelia daug klausimų. Pasidalinsiu, kokią mėsą primaitinimo pradžioje rinkausi ir kaip Agotai, kuri savo kelionę pradėjo ir tęsia BLW primaitinimo keliu, ją patiekiau aš. 

Pirmiausia -
– kokybiška mėsa. Visada renkuosi laiko patikrintą partnerių @feelthebeef.lt arba @agaras.lt mėsą. Pirmiesiems kartams puikiai tiko didkepsniams skirti mėsos pjausniai – šiame video matysite kepamą jautienos antrekotą.

Gerai įkaitinkite nepridegančią keptuvę, aš mėsai kepti visada renkuosi ketaus. Ar keptuvė gerai įkaitusi, lengvai patikrinsite vandens lašelio testu – jei vanduo keptuvėje šokinėja kaip burbuliukas ir greit išdžiūsta, galite kepti. 

Į įkaitusią keptuvę įpilkite porą šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus, dėkite iki kambario temperatūros (!) atšildytą mėsą ir kepkite iš kiekvienos pusės maždaug po 5-6 minutes. Tikslus steiko kepimo laikas priklauso nuo mėsos dalies, storio. 

Kadangi mėsą patieksite kūdikiui, ji turėtų būti gerai iškepta, bet neperkepusi, sultinga. Jei turite mėsos termometrą, temperatūra mėsos viduje turėtų siekti 63°C.

Mėsai iškepus, svarbu prieš pjaustant leisti jai 5 minutes pastovėti – mėsa bus sultingesnė. 

Pradedančiajam 6–9 mėn. valgytojui pjaustykite piršto dydžio ar net šiek tiek storesniais gabaliukais, 9-18 mėn. kūdikiui mėsą suplėšykite šakute ir patiekite mažais gabaliukais, nuo 18 mėn. galite pjaustyti tiesiog nedideliais, mažo kąsnio gabalėliais. 

Kokybišką @feelthebeef.lt ir @agaras.lt mėsą galite užsisakyti tiesiai į namus 🚚👉🏻 www.agaras.lt

#reklama

    Footer

    Legal

    • Privacy Policy
    • Terms & Conditions
    • Behance
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • Copyright © 2023 · mano vaikas valgo viską · Hearten Made ⟡