Sardinės – pas mus dar nepakankamai populiarus pasirinkimas, tačiau tai toks greitas ir universalus ingredientas, kurį privalu ne tik turėti virtuvės spintelėje, bet ir įtraukti į kūdikių ir vaikų mitybą.
Sardinėse yra širdžiai naudingų omega-3 riebiųjų rūgščių, taip pat vitaminų A, D, B6 ir B12, kurie stiprina imuninę sistemą, gausu cinko ir fosforo.
Priešingai nei kitų smulkių rūšių žuvys, sardinės nekaupia gyvsidabrio tokiais kiekiais, kad jis pradėtų kelti pavojų žmogaus sveikatai. Dėl šios priežasties gydytojai rekomenduoja sardines į vaikų ir nėščių moterų mitybą.
* Žuvis yra alergenas, kurį rekomenduojama į mitybą įtraukti 6-12 mėn. Svarbu nepamiršti, kad alergenai įvedami tik tada, kai kūdikis sveikas, taip pat geriau pirmoje dienos pusėje, o ne prieš naktinį miegą.
👉🏻 Sardines kūdikiams ir vaikams iki 2 metų gerai nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu – pašalinsite druskos perteklių.
👉🏻Žuvų kaulai. Juos galite pašalinti – perskyrus žuveles pusiau, kaulai lengvai atsiskiria, tačiau tai tikrai nebūtina. Sardinių kauliukai yra itin minkšti, o svarbiausia – juose gausu kalcio.

sardinių ragù
½ vidutinio svogūno
1 skiltelė česnako
200 g konservuotų smulkintų pomidorų
120 g konservuotų sardinių
1 šaukštelis cinamono
saujelė šviežių petražolių
kokybiškas alyvuogių aliejus
+ 125 g mėgstamų makaronų
Keptuvėje įkaitinu aliejų ir pakepinu pusę smulkiai supjaustyto vidutinio dydžio svogūno kartu su traiškyta skiltele česnako. Kai svogūnai suminkštėja, sudedu pusę skardinės konservuotų pomidorų ir trumpai patroškinu.
Tuo tarpu konservuotas sardines nuplaunu po tekančiu vėsiu vandeniu – taip pašalinu druskos perteklių, dedu į keptuvę su troškiniu ir viską sutraiškau / sutrinu šakute bei palieku troškintis ant mažos ugnies apie 10 min., kad įsiskonėtų.
👉🏻Jei norite glotnesnės tekstūros, padažą galite sutrinti blenderiu, bet mums užtenka šakute.👈🏻
Galiausiai įberiu artypilnį šaukštelį cinamono ir dar trumpai patroškinu. Čia taip pat galite įtarkuoti šaukštelį apelsino ar citrinos žievelės, puikiai tiks.
Sumaišau su virtais makaronais ir pabarstau smulkintom petražolėm.
❣️Suaugusiems savo porciją pageidautina susibalansuoti trupučiu druskos ir žiupsneliu cukraus.
🥣 1 suaugusio + 1 kūdikio porcija
👶nuo 6+ mėn, jei įvesti visi ingredientai (kviečiai ir žuvis taip pat)
🐟 alergenai: kviečiai, žuvis
kur pirkti sardines ir kokias rinktis?
Gaila, tačiau gerų ir kokybiškų sardinių (net kai jos konservuotos), kaip ir kokybiškos žuvies, mūsų parduotuvėse „sužvejoti“ vis dar sudėtinga. Didžiausia tikimybė kokybiškų rasti gourmet tipo krautuvėlėse arba specializuotose žuvies parduotuvėse.
Ieškokite tokių, kurios būtų pažymėtos tvarios žvejybos standartus atitinkančiais sertifikatais. Pažiūrėkite, kad sudėtyje būtų kuo mažiau ingredientų: žuvis, aliejus, druska (rinkitės su kuo mažesniu druskos kiekiu, o ruošdami kūdikiams nepamirškite nuplauti po tekančiu vandeniu). Geriausias pasirinkimas – konservuotos alyvuogių aliejuje.
Aš dažniausiai renkuosi šias:
– „Briosa“ sardinės alyvuogių aliejuje, (Kilmės šalis Portugalija), randu „Šiaurės jūra“;
– „Rimi“ prekės ženklo sardinės alyvuogių aliejuje (Kilmės šalis Portugalija);
– „Nixe“ sardinės saulėgrąžų aliejuje, (Kilmės šalis Marokas), randu „Lidl”.
Portugališkų jūros stebuklų interneto parduotuvė atidaryta: https://sardinele.lt/ 🥳